Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Open-handed

Ad Colen Quartet, donderdag 18 juni 2009, JIN, De Lindenberg, Nijmegen

Het repertoire bestond deze avond voornamelijk uit nieuw materiaal afkomstig van de cd 'Free'. Bandleider/saxofonist Ad Colen bezit een groot aantal kwaliteiten, zoals technisch en inlevend vermogen. Hij schrijft composities, leidt en stimuleert de individuele inbreng van alle groepsleden, die bepalend is voor het welslagen van zijn kwartet.

Drummer Yonga Sun, de musician in residence voor het lopende seizoen 2009-2010 in de Lindenberg, draagt een heerlijke groovende sfeer bij in dit kwartet. Hij beschikt over een grote mate van creativiteit en inventiviteit, wat is terug te horen in het gebruik van schelpen, belletjes, bakjes en stokjes tijdens zijn spel, waarin tevens invloeden uit de drum 'n bass weerklinken. Sun kan opeens onverwachts uitpakken, zoals bleek tijdens 'Tricky Custumor' en 'KTP'. Zijn ongekende Oosterse ritmiek komt bij 'Turkey Walk' goed tot zijn recht, doordat hij subtiel op de rand van zijn snaredrum speelt.

De eigenzinnige Bijvoet bezit een romantische inslag. Zijn zorgvuldig uitgekozen klanken doen me denken aan verleidingen alom, een femme fatale die de zaal betreedt, je aandacht trekt en niet meer loslaat. Veel nummers worden door Bijvoet gedragen/begeleid. Mahieu is volmaakt met zijn lyrische techniek met een groovende inslag. Veelomvattende volle baslijnen, soms wat mysterieus. Hij zorgt vaak voor een solide basis in de composities. Veel stop-and-go technieken worden gebruikt in de compositie 'Split', een nummer vol verrassende, verwonderende elementen met Cubaanse invloeden.

Colen leidt en begeleid het kwartet op een open en respectvolle manier. Zijn inbreng is sterk en hij zorgt voor de juiste timing in de sterke thema's. Soms brengt hij op zijn sax een krassend geluid te gehore, dan speelt hij juist weer met veel lucht. Zo voert hij zijn kwartet telkens naar de juiste ambiance.

Sfeervol is het. Muzikaal en dynamisch, soms filmisch. Eigentijdse jazz met invoeden van stromingen als funk en drum 'n bass. Pakkende melodieƫn, die je in extase brengen, en krachtig samenspel lopen als een rode draad door dit concert.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten van de Ven.

(Josien Lucassen, 27.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.