Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Meer variatie in repertoire Mona Lisa Overdrive

vrijdag 11 december 2009, Paradox, Tilburg

Je ontkomt er haast niet aan om dit optreden van Mona Lisa Overdrive te vergelijken met dat van de vorige keer bij de presentatie van hun eerste cd 'Picknick At Bikini'. Gitarist Jesse van Ruller heeft inmiddels plaatsgemaakt voor saxofonist Jasper Blom en dat blijkt een ingrijpende verandering te zijn.

De samenklanken tussen de sax van Blom en het orgel van Krijger, die niet altijd synchroon liepen, waren vaak heel mooi. Toch was het juist die combinatie die niet helemaal goed matchte. De elektronische klankververvormers waarmee Blom zijn spel kleurde, waren hier mede debet aan. Krijgers aandeel was ook beduidend kleiner, omdat Blom solo's van hem overnam, zodat de organist een meer begeleidende rol kreeg. Ze zaten een beetje in elkaars vaarwater. En dat is jammer, want Krijger en zijn orgel zijn een onmisbaar en herkenbaar element in deze club van eigenzinnige, getalenteerde persoonlijkheden.

Blom is een alom gerespecteerd jazzmuzikant met een behoorlijke staat van dienst. In de tweede set kwam hij wat meer los en speelde hij een paar prachtige solo's. Natuurlijk, het was pas de derde keer dat de band in deze bezetting speelde. Dat betekent dat het voor iedereen nog zoeken was naar een goed en werkbaar concept. Zeker in de eerste set toonde Blom zich onzeker en was hij te vaak bezig met het zoeken naar de juiste sound.

Waar het vorige optreden van Mona Lisa Overdrive het publiek bijna uit de stoel blies, waren de stukken deze avond genuanceerder en duidelijker van structuur. Er was meer variatie in de diverse tempo's en ook de langzamere stukken waren echt 'Mona Lisa'.

Toch moet je jezelf als luisteraar telkens de vraag blijven stellen of de muziek je werkelijk raakt. Want daar gaat het uiteindelijk om. Alle analyses ten spijt is daar een volmondig 'ja' op te antwoorden. De nieuwe composities bevatten alle typische Mona Lisa-ingrediƫnten die deze band zo bijzonder maakt.

De ongekende drive en passie van bassist Stefan Lievestro en drummer Hans van Oosterhout was waanzinnig. Zo speelde Lievestro moeiteloos de meest ingewikkelde baslijnen, die toch niet dominant overkwamen. Van Oosterhout staat bekend om zijn expressieve en ritmisch krachtige drumwerk. Tegenritmische accenten, rimshots en ingewikkelde grooves, maar ook het subtielere smooth jazzy werk deed hij gewoon even soepel uit de losse pols.

Het vertrek van Van Ruller was ook de reden waarom de aangekondigde cd 'Elevator Fitness' (helaas) nog niet gereed was. Laten we hopen dat de uitgestelde release aanleiding is voor een nieuw concert van deze dynamische band over niet al te lange tijd.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Donata van de Ven, 22.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.