Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Laptoppende revelatie bij Dejima Ensemble

maandag 25 november 2009, Kraaij & Balder, Eindhoven

De line-up van deze tiende editie van Ad Peijnenburgs Dejima Ensemble bestond uit Fang Wei Ling (erhu), Yoko Arai (piano), Yones Riad (laptop, electronics) (bas) en de rietblazer zelf (baritonsax, sopranino, fluitjes). Peijnenburg had zich wederom omringd met oosterse musici waarmee hij zich zo verwant voelt. Hij speelt regelmatig in Japan en knoopt muzikale contacten aan met improvisatoren uit Japan en China, waarmee hij concerteert. Dat levert soms verrassende concerten op, waarin je kennis maakt met de klank van in onze oren obscure instrumenten als de pipa en zoals vanavond de erhu.

Dit eenmalige concert had alle kenmerken van een laboconcert. Een concert waarin muzikale experimenten werden uitgevoerd met niet de uitkomst van de proefnemingen als doel, maar veeleer het afgelegde traject en de voorkomende bijzonderheden onderweg. Solominiatuurtjes, duo- en triospel of gezamenlijk musiceren: alle combinaties kwamen voorbij. En dat alles onder de allesomvattende noemer instant composing met minimale afspraken vooraf.

De opener van het concert kwam voor rekening van Fang Wei Ling, geboren in China en nu woonachtig in Eindhoven. Zij studeerde en doceerde aan het conservatorium van Sjanghai. Samen met andere topmusici promootte zij Chinese muziek in het buitenland. Wei Ling speelde als solist met het Nieuw Ensemble en maakt deel uit van Theo Loevendies ensemble Ziggurat. In 2004 maakte zij een tournee door China en België met de Belgische popgroep Snowflower. Sinds enkele jaren beweegt zij zich ook op het terrein van vrije improvisatie op haar erhu, een tweesnarige knieviool waarbij de strijkstok zich tussen de snaren bevindt. Ze oogste succes op het SJU Jazz Festival 2006, toen ze optrad in Tjitze Vogels project Global Rebop.

Ook vanavond was Wei Lings kwaliteit klip en klaar. Niet alleen haar technische bagage, maar zeker ook haar zeggingskracht, zoals in 'Spiegeling Op Het Meer' dwongen bewondering af. Een pareltje! Minder zelfbewust was ze in enkele duetten met Peijnenburg. Hier was het de bedoeling dat er met actie en interactie geïmproviseerd zou worden. Maar het werden twijfelachtig, korte niemendalletjes. Maar gezien haar potentie en muzikaal inzicht zal ze deze terughoudendheid snel van zich afschudden.

De Japanse pianiste Yoko Arai studeerde en speelde volksmuziek, Westerse en Aziatische klassieke muziek en de esoterische boeddhistische zang. Sinds het einde van de vorige eeuw is zij voornamelijk te horen als improvisator. Deze verworvenheden etaleerde zij ook tijdens dit concert. Het ene moment intimistisch en met een verfijnd toucher, dan weer extravert en percussief het klavier geselend met haar vuist of vlakke hand. In dat opzicht vertoonde haar spel overeenkomsten met dat van haar landgenote Aki Takase en Sylvia Courvoisier.

Ad Peijnenburg was in dit gezelschap in zijn element. Hij liet veel aan het toeval over en dicteerde nauwelijks. Hij daagde de musici uit om hun eigen weg en ding te doen op grond van minimale voorschriften en aanwijzingen.

De revelatie van de avond was zondermeer Yones Riad. Deze Marokkaanse Eindhovenaar bediende subliem een kleine elektronische setje met een laptop en joysticks. Daarmee kleurde hij raak en relevant. Hij maakte loops waarmee iedereen vervolgens zijn voordeel deed. Riad beschikt over zo'n fijn gevoel en timing tussen geest en handen, dat er uiterst boeiende zaken in zijn spel klonken. Niet de veelheid van elektronische geluiden, maar het inzetten van juist datgene wat ertoe deed, maakte hem tot een klankbepaler van belang tijdens dit concert. En dan te bedenken dat hij dit jaar zijn opleiding aan het Rotterdams conservatorium gaat beginnen. Yoko Arai, een naam om te onthouden.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 25.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.