Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
De passie van een pianist

Franz von Chossy Trio, donderdag 10 december 2009, Bimhuis, Amsterdam

Franz von Chossy, de Duitse pianist en organist, studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2006 summa cum laude afstudeerde. In hetzelfde jaar won hij met zijn trio de Dutch Jazz Competition en de prijs voor beste solist. Bovendien heeft hij op de Montreux Jazz Solo Piano Competition dit jaar de tweede plaats behaald. Te horen is hij in het duo met Slobodan Trkulja, met de bands Fidan, Tirhana en Pascal Schumacher Quartet, en natuurlijk met zijn eigen trio, waarvan in 2008 de eerste cd 'Awakening' verscheen, met bassist Sean Fransciani en drummer Flin van Hemmen.

In januari 2010 verschijnt de tweede cd, 'Pendulum', met een bezetting die ook deze keer met goede oren en gevoel is uitgezocht. Bassist Clemens van der Feen bereikte dit jaar de finale van de Deloitte Jazz Award. Hij trad op met grote namen als Jan Menu, Eric Vloeimans en Juraj Stanik. Daarnaast is hij onder meer lid van Narcissus, Michael Moore Quartet en Ensemble à l'Improviste. De Luxemburgse Paul Wiltgen kwam met een omweg via de cello en klassieke percussie naar zijn instrument de drums. Opgeleid in Luxemburg en New York, is hij nu leider van zijn band The Paul Wiltgen Fraktion en het New Yorkse ensemble The Paislies. Daarnaast is hij sideman bij onder anderen Aaron Goldberg, Mary Neckam en Ambrose Akinmusire.

In het Bimhuis deze avond het 'pre-release concert' met stukken van de nieuwe cd en oudere composities. Meteen vanaf de eerste gespeelde noot is het duidelijk dat Von Chossy een buitengewoon expressieve pianist is, die romantiek, melancholie en klassiek in zijn vingers heeft. De eerste vier nummers - 'Prologue', 'Release', 'Stranger Walked By' en 'Rooftop Garden', zonder onderbreking vloeiend achter elkaar gespeeld - bieden al meteen een soort vingerafdruk van Von Chossy's compositiestijl.

Vanaf het begin is er aandacht besteed aan de ongespeelde noten; de muziek krijgt tijd en ruimte om zich te kunnen ontwikkelen en om de muzikale schoonheid te laten ontplooien. Von Chossy tovert uit schijnbaar eenvoudige melodieën diverse variaties, om vervolgens via een gepassioneerde climax weer naar het uitgangspunt terug te keren.

Met Clemens van der Feen, die de bas niet alleen plukt maar ook vaak strijkt, en de behoedzaam begeleidende Paul Wiltgen op drums deed het soms denken aan een klassiek pianotrio. Toegewijd en diep in de piano verzonken wordt het met titels als 'Lost Treasure', 'Nocturne' en 'Northern Lights' steeds duidelijker, dat hier muzikale poëten samengekomen zijn. De dialogen tussen piano en drums of piano en bas kenmerken zich door fijngevoeligheid en spontaniteit.

Met deze bezetting heeft Franz von Chossy wederom een fabelachtige keuze gemaakt. Van der Feen en Wiltgen beheersen de ambivalentie deze muziek te steunen, te begeleiden en bijna te omhelzen. Tegelijk zijn ze authentiek en expressief genoeg om een eigen indrukwekkend beeld achter te laten. De muziek van deze avond is in al zijn schoonheid zacht, kwetsbaar, emotioneel intens en tegelijkertijd vol ritmische verrassingen, esprit en vuur.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Sabine Fleig, 16.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.