Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Mark Alban Lotz – 'Bite! (LopLop, 2009)

Opname: oktober 2008

'Bite!' is een muzikale kijk op het leven van de vissen ondergedompeld in de diepten van de grote oceanen. Heeft het iets te maken met jazz? Weinig. Het is echter wel de inspiratiebron voor fluitist Mark Alban Lotz, pianist Albert van Veenendaal, cellist Lysander le Coultre en drummer Alan 'Gunga' Purves om te improviseren en composities af te leveren. Het album bestaat uit een aantal zeer korte improstukjes (van twintig seconden tot anderhalve minuut) en een paar langere, uitgeschreven stukken.

In de korte stukken wordt vooral experimenteel gemusiceerd en worden sound effects geëxploiteerd, gebruikmakend van prepared instruments en zelfgemaakte instrumenten (bijvoorbeeld Purves' Brim Bram, een houten doos bespannen met rubber banden). Zo hier en daar roept het inderdaad het gevoel op aanwezig te zijn in de tropische waterwereld met al die sprookjesachtige vissen om je heen. De titels van de diverse stukjes spreken ook al voor zich: 'Fish Jive', 'Chasin The Clownfish' en 'Coral Lives'.

De lange composities worden gedomineerd door interessant samenspel en uitstekende improvisaties van fluitist Lotz en pianist Van Veenendaal. In Ernst Reijsegers ballade 'Tell Me Everything' speelt Lotz een zeer fraaie, ingetogen, heldere solo, begeleid door een dwingende continue akkoordenbegeleiding van Van Veenendaal. In 'Of Royal Herring' is de samenwerking tussen Lotz en Le Coultre zeer accuraat en van hoog niveau. Purves completeert een en ander met bizarre percussieve attributen. Wie hem wel eens live heeft meegemaakt, weet dat hij naast zijn enigszins onorthodoxe drumkitje – net als eertijds Han Bennink – een verzameling buitenissige ritme- en geluidsprullaria heeft.

De muziek van 'Bite!' staat ook erg dicht bij de hedendaags gecomponeerde en minimal muziek. Voorbeelden desbetreffend zijn 'The Bathyscaaf' en 'Seahorse Duet'. Deze cd laat horen dat er op het grensgebied van de hedendaags gecomponeerde en geïmproviseerde muziek verrassende en interessante resultaten kunnen worden geleverd. Mede ook dankzij de uitmuntende prestaties van de opnametechnicus.

Meer horen?
Op de
website van Mark Alban Lotz kun je fragmenten beluisteren van drie tracks van deze cd: 'Jellyfish Lullaby', 'Bite!' en 'Habidi Brown Fish'.

Labels:

(Jacques Los, 3.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Lucas Niggli Sound Of Serendipity Tentet - 'Play!'

Klik op de hoes om twee tracks te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.