Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Kristina Fuchs - 'Im Röseligarte' (Sonic Records, 2009)

Opname: 2008

De van herkomst Zwitserse vocaliste Kristina Fuchs is een van de meer oorspronkelijke zangeressen die in Nederland actief zijn. De meeste Nederlandse jazzliefhebbers zullen haar vooral kennen van samenwerkingsprojecten met Loevendie. In de eerste plaats heeft ze een goed herkenbaar breed timbre dat onder meer gekenmerkt wordt een breed, licht ruisend laag en een helder hoog dat regelmatig herinnert aan een van haar voorbeelden, Jeanne Lee. Daarnaast heeft ze een uitgesproken voorkeur voor bijzonder compositorisch materiaal, zoals dit tamelijk minimaal geproduceerde album bewijst.

Het repertoire bestaat uit Zwitserse Duitstalige traditionele liederen, geselecteerd uit een bundel waarnaar het album is vernoemd. De liederen krijgen telkens een andere behandeling, soms solo met loops en overdubbing, meestal in duo's met zangeres Monica Akihary, trompettist Eric Vloeimans, pianist Jeroen van Vliet en drummer Dré Pallemaerts. Dat het allemaal musici met een duidelijk herkenbaar eigen geluid zijn, is een bijzonder pluspunt van dit album.

In het eerste stuk, 'Schönster Abestärn', worden we meteen gefronteerd met mooi gedoseerd slagwerk van Pallemaerts. Er is op het album weinig van de naïeve uitbundigheid die je vaak met Europese volksmuziek associeert, de muziek heeft eerder iets breekbaars en melancholisch.

De uitvoering van de stukken is op zijn minst altijd smaakvol en soms aangenaam karig in de geluidsopbouw. De toon is dus meestal ingetogen, ook al wordt in een enkel stuk zelfs gejodeld. Fuchs besteedt veel aandacht aan de variaties in de intonatie die de stukken mogelijk maken en haar ontspannen zang nodigt zelfs uit tot meezingen.

Ten slotte is er als toetje een verborgen track, 'Rosegarten 2', waarop de melodie van 'Der Rosegarten' door een speeldoos wordt afgespeeld. Een genot voor klankliefhebbers en een van de meest indringende vocale albums die ik de laatste jaren gehoord heb.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Kristina Fuchs kun je van dit album de track 'Anneli Wo Bist Gester Gsi' beluisteren.

(Ken Vos, 28.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.