Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jackie McLean - 'Bluesnik' (Blue Note Records, 2009)

Opname: 8 januari 1961

Gelukkig zet Capitol Records/EMI de reissueserie RVG Edition onverwijld door. Daardoor blijft het mogelijk om voor een prikkie - de prijs per cd ligt rond de zeven euro - absolute topjazz in huis te halen. De jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn dan ook een ware goudmijn waar het opnamen van Blue Note Records betreft, het label dat de Duitse immigrant Alfred Lion in 1939 in New York oprichtte en samen met collega-producer en fotograaf Francis Wolff uitbouwde tot een legendarische merknaam, goed voor vele geïnspireerde sessies.

Geluidstechnicus Rudy Van Gelder, de naamgever van de serie die zorg draagt voor het remasteren van deze opnamen, ontving in januari 1961 in zijn studio te New Jersey een zeer gemotiveerd team muzikanten, die onder leiding van altsaxofonist Jackie McLean een zestal stukken het vinyl toevertrouwden: 'Bluesnik'. Trompettist Freddie Hubbard verkeerde nog op de toppen van zijn kunnen; moeiteloos beweegt hij zich hier in het hogere klankregister van zijn instrument, in zijn solo's klinkt hij trefzeker en vol zelfvertrouwen. McLeans spel is pakkend en meeslepend. Zijn saxofoonlijnen knallen kraakhelder de boxen uit. A match made in heaven.

Het prijsnummer is de titeltrack, maar ook de andere vijf composities weten genoeg te bieden. Ondanks het uitgangspunt - de blues - is er voldoende variatie in het programma. De sterke composities (twee van McLean, één van Hubbard en drie van pianist Kenny Drew) worden doorsneden met memorabele solo's, zoals die van Drew in zijn eigen compositie 'Torchin’': wailing en stuwend. Het onberispelijke smaakvolle drumwerk van Pete La Roca (luister naar zijn cymbalenwerk!) en de prettig rondzingende grounding bass van Doug Watkins maken het plaatje compleet.

Je vraagt je af waarom deze groep niet vaker de studio is ingeweest sindsdien. De voortijdige dood van Watkins in 1962 (een auto-ongeluk) en het vertrek van Drew naar Europa een paar maanden na deze sessie zijn daar debet aan geweest. Dat moet haast wel, want McLean had klaarblijkelijk goud in handen met dit kwartet. Waarvan akte.

(Maarten van de Ven, 23.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.