Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Don Cherry - 'Live At Cafe Montmartre 1966' (ESP Disk, 2007)
Don Cherry - 'Live At Cafe Montmartre 1966 Volume Two' (ESP Disk, 2008)

Opname: 1966

Trompettist/multi-instrumentalist Don Cherry (1936-1995) vergaarde eeuwige roem door zijn rol in het revolutionaire kwartet van altsaxofonist Ornette Coleman, dat voor het Atlantic-label tussen 1959 en 1961 een aantal baanbrekende albums opnam. Daarnaast is zijn rol in de ontwikkeling van world music niet te onderschatten.

Nadat in 1962 Colemans kwartet werd ontbonden (gedesillusioneerd in de muziekbusiness trok de saxofonist zich voor aantal jaren terug), ging Cherry verder met eigen groepen, waarin de muziek en de denkbeelden van Ornette Coleman een onverminderd grote rol zouden blijven spelen.

In Parijs formeerde de trompettist een multinationaal kwintet met de Argentijnse Gato Barbieri, een muzikale zielsverwant, dat verder bestond uit de Duitse vibrafonist Karl Berger, de Franse bassist Jean-François Jenny-Clark en de Italiaanse drummer Aldo Romano. Gedurende maart 1966 was het kwintet artist in residence in Cafe Montmartre in Kopenhagen. Jenny-Clark, verlet wegens het afronden van zijn conservatoriumstudie, werd vervangen door het jonge Deense bastalent Bo Stief. Op twee avonden, 17 en 31 maart, werden radio-opnamen gemaakt, die ruim veertig jaar later door het gerevitaliseerde legendarische jazzlabel ESP-Disk voor het eerst zijn uitgebracht. Een ware meesterzet.

De Montmartre-concerten vonden plaats tussen de opnamen van Cherry's eerste twee door Blue Note uitgegeven albums door: 'Complete Communion' uit 1965 en 'Symphony For Improvisers' uit 1966. Het is dus niet zo vreemd dat we een aantal stukken daarvan in de setlijst tegenkomen, sommige nog in rudimentaire vorm. Cherry giet de composities in zijn geliefde suitevorm, zoals 'Cocktail Piece' en 'Suite For Albert Ayler'.

De muziek is verfrissend energiek, ritmisch zinnenprikkelend, met passievolle improvisaties, die evolueren vanuit en rondom aanstekelijke thema's en melodieën. Het kwintet speelt met een enorme gedrevenheid, alsof een natuurkracht hen stuwt. De ideeënrijkdom spat van deze schijfjes en stimuleert herhaald luisterbezoek. We horen vijf in topvorm verkerende en volledig op elkaar ingespeelde muzikanten, in een dynamisch kwintet dat moeiteloos laveert in de telkens verschuivende structuren van de extended stukken. Die vragen weliswaar veel van de luisteraar, maar bieden tegelijkertijd een rijk arsenaal van verrassende improvisaties en boeiende collectieven.

De geluidskwaliteit is alleszins acceptabel, al zijn sommige instrumenten soms ietwat off-mike. Een euvel waar goed mee te leven valt, temeer daar het hier gaat om een zeer waardevolle aanvulling van de discografie van Don Cherry. Een nieuwe auditieve illustratie van de blijvende aantrekkingskracht van free jazz.

(Maarten van de Ven, 31.1.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.