Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Celano Baggiani Group – 'Nothing Changes' (Trytone, 2008)


De muziek van de Celano Baggiani Group zou ik willen karakteriseren als lichtvoetige, beschaafde, lyrische post-bebop muziek. Beide blazers, Michael Moore op altsax en klarinet en Gorka Benitez op tenorsax en fluit, hebben het honken en sreamen uit het jazzwoordenboek geschrapt. Het klassieke rieten geluid plus een sobere, maar wel efficiënte, speelwijze is kenmerkend voor de twee heren. Dit betekent echter geen diskwalificatie. Het past namelijk erg goed in het concept en repertoire van dit kwintet, waarin vooral co-leider/gitarist Guillermo Celano een hoofdrol speelt.

In 'Para Un Final' krijgt Celano ruimschoots de gelegenheid gepast robuust te soleren. Even lijkt het erop dat de groep boven het kamerjazz-niveau wordt uitgetild en de emotie de overhand krijgt. Echter niet voor lang. In het daarop volgende nummer vervalt men weer in het serene kamermuziekgenre. Gelet op de titel van dat nummer, 'Antiglobalismus', was er wel wat meer straatrumoer te verwachten.

In pittigere 'Pajarito Cantor' soleert Moore voortreffelijk op klarinet. Zijn toon is prachtig en strak. Bassist Sven Schuster en drummer Marcos Baggiani begeleiden zijn inspirerende solo adequaat. Het titelnummer, de vriendelijke latin 'Noting Changes', heeft een uitgebreide pittige tenorsolo van Benitez. Meerdere nummers zijn overigens latin-georiënteerd, hetgeen niet verwonderlijk is, want beide leiders - Celano en Baggiani – komen oorspronkelijk uit Argentinië. Ze hebben zich inmiddels in Amsterdam gevestigd en schromen niet om Latijns-Amerikaanse invloeden in hun muziek te verwerken. Vandaar deze weliswaar niet spectaculaire, maar wel hartverwarmende cd.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Guillermo Celano kun je vier tracks van deze cd beluisteren: 'The Gamekeeper', 'Paciencia', 'Breath', 'Pajarito Cantor'.

(Jacques Los, 13.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.