Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Bl3nder - 'Leipe Shit Ouwe!' (Embrace, 2009)


De fusie jazz-hiphop, die de laatste jaren een beetje in slaap gesukkeld leek, is door Bl3nder ruw wakker geschud. Dat gebeurde in de Amsterdamse Toomler, waar jazz, comedy en rap kind aan huis zijn. Pianist Bas van Lier leidt daar het huistrio. Def P freestylede er een paar keer over de jazzbeats et voilà: Bl3nder was geboren. De naam staat voor Bas van Lier 3 'n Die Ene Rapper.

De teksten staan centraal. Pascal Griffioen, beter bekend als Def P, is een woordenjongleur met longen van leer. Anders dan veel rappers, wier teksten doorgaans platte bedtime stories zijn, heeft Griffioen wel degelijk iets te melden. Hij is boos, maar heeft tevens gevoel voor humor. 'Vrouwenpower' staat wat dat betreft haaks op het gangbare idioom. 'Pietje Politiek' is een leuke mop die zonder veel omhaal op de beats gehesen is en 'Ome Lou' is een ander hilarisch meesterwerkje.

De muziek lijkt in een vloek en een zucht gecomponeerd. Meestal zet het trio een eenvoudige vamp onder de ratelende teksten, maar in een paar gevallen – 'Pietje Politiek', 'Abstract Met Tact' en 'Ome Lou' – hebben de melodietjes wat meer voeten in de aarde gehad. Een hoogtepunt is 'Sorry', gebaseerd op 'A Night In Tunisia', waarin de rapper het expressieniveau een paar klikjes omhoog heeft gedraaid.

De productie is ontwapenend kaal: een orgeltje achter de vleugel, een tweede stem hier en daar, en alles lekker akoestisch. En wat Harry Emmery betreft hadden de heren Rickenbacker en Fender zich de moeite van het uitvinden van elektrische bassen kunnen besparen.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Bas van Lier/Bl3nder kun je drie tracks van deze cd beluisteren: 'Leipe Shit Ouwe', 'Leot Sed Dap' en 'Koos Kiespijn'.

(Eddy Determeyer, 15.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.