Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Prettig pulserende jazz

Blake Tartare, donderdag 22 oktober 2009, SJU Jazzpodium, Utrecht

Michael Blake, tenor- en sopraansaxofonist, komt oorspronkelijk uit Canada, maar is sinds 2001 actief in Denemarken en toert vanaf 2002 met zijn Deense formatie Blake Tartare in Europa en Amerika. De groep bestaat uit: Soren Kjaergaard (piano en Fender Rhodes), Jonas Westergaard (bas) en Frands Rifbjerg (drums). Het viertal heeft inmiddels ook al drie cd's uitgebracht: 'The World Awakes / A Tribute To Lucky Thompson', 'Blake Tartare' en 'More Like Us', alle drie uitgebracht op Stunt Records.

Blake is een saxofonist met een mooi, warm, klassiek tenorgeluid, die zijn klassiekers kent, maar ook het hedendaagse free-jazz idioom niet schuwt. Hij produceert met zijn kwartet lyrische en prettig pulserende jazz, die uiteindelijk kan resulteren in krachtvolle en heftige vrije jazz en sound-explosies. Blake gaat het hoge register niet uit de weg en in de serene gedeelten blijkt zijn verwantschap en inspiratie het zoetgevooisde geluid van zijn idool Lucky Thompson.

In het kwartet, dat één lange boeiende set speelde, is pianist Kjaergaard niet alleen een enthousiast begeleider, maar tevens een smaakvolle solist, zonder daarbij te vervallen in technische capriolen. Hij soleert effectief en spaarzaam, met reminiscenties aan Thelonious Monk. Bassist Westergaard imponeert niet, noch in zijn begeleiding, noch in zijn solo's (die in Utrecht gelukkig tot enkele beperkt bleven). Hij heeft een krachteloze aanslag en er is weinig technische en muzikale overtuiging in zijn spel. Drummer Rifbjerg voldoet geheel aan de eisen van het moderne drummen: swingen, vrij pulseren, aanvullen door het adequaat plaatsen van accenten, en het volume aanpassen aan de verschillende dynamische momenten.

Het valt programmeur/directeur Marcel Kranendonk van de SJU te prijzen dat hij met regelmaat op zijn podium ruimte geeft aan relatief onbekende, hedendaagse jazz spelende internationale musici.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 1.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.