Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
dOeK Festival #8: Music of the Moment


Het achtste dOeK Festival – 18 en 19 december in het Bimhuis te Amsterdam - geeft een overzicht van de stand van zaken in de internationale improvisatiemuziek. dOeK overschrijdt de grenzen tussen landen en genres, met dit jaar zowel akoestische als elektronische muziek, zang, dans, installatiekunst, turntablism en een familiemiddag rond de liedjes van Misha Mengelberg. Met musici en kunstenaars uit Europa, Japan, Rusland, Brazilië en de Verenigde Staten.

Improvisatiemuziek kent vele gedaantes. De gitaarsolo, de freestyle rap en de Indiase raga zijn bekende vormen, maar ook dj's en kerkorganisten improviseren. In de jazz staat spontaan musiceren zelfs centraal. Dit uit zich vooral in solo's, waarbij musici variëren op bekende thema's. Iets anders is gelijktijdig, al improviserend nieuwe muziek maken. Dit eist veel van een groep en is daardoor een kunst die maar weinigen beheersen.

dOeK is een gezelschap van vijf Nederlandse musici die hartstocht hebben voor de zeldzame kunst van de groepsimprovisatie: Wolter Wierbos, Eric Boeren, Cor Fuhler, Wilbert de Joode en Oscar Jan Hoogland. Zij hebben door hun kwaliteiten een wereldwijd netwerk opgebouwd van gelijkgezinde virtuozen. Voor het jaarlijkse dOeK Festival in het Bimhuis krijgt elk lid een vrijbrief om een groep samen te stellen en daarbij een of meerdere internationale gasten uit te nodigen.

Op vrijdag treden onder meer op: 'dB: danceBand' met onder anderen Oscar Jan Hoogland, Michael Moore en Michael Dschumacher, en 'Boeren Fest Four' met Eric Boeren, Jason Adasiewicz, Tobias Delius en trompettist Peter Evans. Daarnaast zijn er klanklandschappen met draaitafels en electronica door Cor Fuhler en Burkhard Stangl.

Zaterdagmiddag is 'Zing Zang Mengelberg', een programma voor jong en oud met onder anderen Han Buhrs en Joost Buis. 's Avonds treden op: Trio Tobias Delius/Joëlle Léandre/Wilbert de Joode, Fuhler/Unami en Wollo's World, met Wolter Wierbos, Simon Nabatov, Drew Gress en Tom Rainey.

Meer weten?
De website van Stichting dOeK.
Klik hier voor ons concert- en fotoverslag van het dOeK Festival 2008.

(Jacques Los, 17.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.