Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Harmonieus repertoire van charmant kwartet

Pascal Schumacher Kwartet, vrijdag 30 oktober 2009, Toonzaal, Den Bosch

De vibrafoon is een zelden gehoord instrument in de jazz. Veel meer bekende namen als Gary Burton, Mike Mainieri en Wolfgang Lackerschmid zijn moeilijk te vinden. Daarom was het een spannende ervaring dat we dit instrument in dit concert te horen kregen.

Arrangeur, bandleider en vibrafonist Pascal Schumacher uit Luxemburg is momenteel op tour met zijn kwartet. Aanvankelijk studeerde hij klassiek slagwerk in Straatsburg, maar later in Luxemburg switchte hij naar de vibrafoon. Deze studie heeft hij in Den Haag en Brussel voortgezet, waar hij onder andere les kreeg van de hierboven genoemde grootmeesters. Onlangs verscheen zijn vierde cd 'Here We Gong'. Behalve met zijn kwartet concerteert Schumacher nog steeds met de Belgische pianist Jef Neve, die tot vorig jaar nog deel uitmaakte van zijn groep. Schumachers huidige kwartet bestaat uit van Franz von Chossy (piano), Christophe Devisscher (bas) en Jens Düppe (drums). Dezelfde bezetting dus als op de actuele cd, waarop composities van elke muzikant zijn opgenomen.

De Toonzaal in Den Bosch is een van de mooiste zalen überhaupt, maar akoestisch niet gemakkelijk. Ook het kwartet had er last van. Op de zitplaatsen vooraan was het geluid te massaal. De meestal sfeervol en melodieus stromende Schumacher leek zich niet helemaal in zijn muziek te kunnen vinden. Hij kwam dan ook niet toe aan zijn gewone intense en elegante speelwijze, waarbij dient aangetekend dat hij grieperig was.

Maar dit werd anders in de tweede set. Een zitplek wat verder achterin de zaal beviel beter en ook Pascal Schumacher vond zijn vorm weer terug. Hij speelde nu bevrijd en je zag hem een worden met zijn instrument. Ook was het kwartet nu veel meer een eenheid en de onderlinge communicatie was voelbaar. Met elk stuk werd het kwartet beter en de composities kregen door de sterke opbouw een zeer emotionele spanning.

Heel aantrekkelijk was de combinatie piano en vibrafoon. Soms mengde hun geluid totaal, dan was het juist weer tegenstrijdig. Absoluut soeverein was deze avond Franz von Chossy. Hij zorgde rustig en terughoudend voor inspiratie, maar kon ook energiek losbarsten met stevig spel, waarbij zijn handen het totale klavier verkenden. Een levendige, avontuurlijke coverversie van de popsong 'Sing' van de groep Travis tekende voor het einde van dit concert. Het maakte dat het publiek met een goed gevoel huiswaarts ging, na een mooie concertavond van dit charmante kwartet.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Sabine Fleig, 13.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.