Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Hans Teeuwen speelt 'Hans Teeuwen zingt...'

donderdag 5 november 2009, Parkstad Limburg Theaters, Heerlen

Een lachsalvo dendert door de zaal. "Kut." Er is geen houden meer aan. Wie Hans Teeuwen niet kent, vraagt zich af: wat is dit? Fantastische band, power, bebop, smooth jazz, cool en free: ze doen het alsof hun leven ervan afhangt, ieder voor zich en met z'n allen. De overtuiging van de band, de professionaliteit, het onderlinge contact. In front een aandoenlijk beweeglijke zanger die de songs basicly goed neerzet, maar als zanger sec niets extra's uit de hoed weet te toveren, dat hem tot de onbetwiste gevoelsvertolker maakt. Hij weet het en vindt het niet nodig. Zijn eigen gevoel bij de muziek en de uiting daarvan compenseren het gebrek.

Zijn eerlijk enthousiasme werkt aanstekelijk. Kennelijk mag het publiek hem graag en mag hij veel, want bij iedere 'fuck' zwellen de lachsalvo's weer aan. Tegen wat jonge meisjes, enkele bejaarden en - kennelijk gelet op zijn eigen reactie - per vergissing bij een man op de eerste rij, is hij poeslief, maar dan laat hij opeens geheel onverwacht zijn klauwen zien. Cynisme druipt van de gordijnen. Vunzigheid is cultuur en de zelfgeschreven teksten zijn grappig, stout, vulgair, en ranzig, om daarna weer terug te vallen in zoetgevooisde jazzsongs over love, the moon, for you only en meer van die dromerige romantiek. Ook hier blinkt de band weer uit. De Deans en Franks pokerend in de Hollywood-maffiahemel, afdeling met whisky meer mans, vinden het prachtig. Hans doet zijn best en weet ook wel iets te raken.

"Dit is een zeer bekende Nederlander, een enorm theaterdier," zegt mijn buurvrouw. "Oh..." Nu begrijp ik het. Ik begrijp echter niet waarom men dan net vooraf roept dat het vooral gaat om de zanger en niet om de cabaretier. Er zit toch meer theater in, of beter: het is theater, muziektheater. Het lijkt of Teeuwen zelf geen moeite heeft met de gedaanteverwisseling, maar mij dunkt dat hij toch een beetje worstelt met de verschillende alter ego's. Als hij solo aan de vleugel plaatsneemt, komt drie minuten het kleinkunsttheater voorbij. Er gaat een voelbare betrokkenheid door de zaal als hij zich kwetsbaar toont. Eigenlijk jazzy gezien overbodig, maar de fan wil ook wat en die vindt het dan weer prachtig! Hierin schuilt misschien wel het belangrijkste element. Als het Hans Teeuwen lukt (en hij is er dichtbij) om zijn verschillende muzikale en theatrale vaardigheden in één product te integreren, staan we aan de basis van een voor deze tijd nieuw theaterfenomeen.

Maar terug naar de zanger in Heerlen... De zaal is vanavond niet gemakkelijk: jeugd die hem adoreert, de nieuwsgierige bezoeker die op de bekende naam afkomt, de jazzliefhebber die deze band beslist niet wil missen. Teeuwen krijgt het gehele publiek vanavond niet echt helemaal mee met het scanderen van de bekende frases, bij gelegenheid in het Engels vertaald, zo vertelt hij. Na afloop volgt een staande ovatie. De band speelt super, de instrumentale nummers zijn voor de liefhebber meer dan genoeg om van een heerlijke avond jazz in het theater te genieten. Hans Teeuwen geniet mee en zingt... Nou en? Dat mag erbij!

Terwijl de bloemen terugvliegen in het publiek, vraag ik mijn buurvrouw: "Wat vind je eigenlijk van: de Toots Thielemans one man show, Patricia Paay op elektronische harp, Jeroen Pauw met zijn trompet, Johan Cruyff speelt altsax, Wouter Bos op piano, nu niet in een politiek debat, maar met begeleiding van Femke Halsema op drums. Let op: Toots speelt geen mondharmonica, hij brengt deze keer poëzie en vertelt het verhaal van 'Turks Fruit'." Ze kijkt me aan: "Wie is Toots Thielemans?" "What the fuck... zeg je nu?!" reageer ik stomverbaasd. Ze lacht. Kijk, ik begin het te leren. Jazz in het theater is amusement. Hans Teeuwen speelt 'Hans Teeuwen zingt...' and the band guides and follows him.

(Jo Dautzenberg, 24.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.