Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Gevarieerde intenties

Van Veenendaal/Kneer/Sun & Matthieu Donarier Trio, TryTone Dubbelplusconcert, vrijdag 25 september 2009, Bimhuis, Amsterdam

Als opvolger voor het jaarlijkse internationale TryTone Festival heeft de organisatie voor een kleinschaliger evenement gekozen, dat echter wel twee keer per jaar plaatsvindt: het Dubbelplusconcert. De opzet is om een Nederlandse formatie een buitenlandse band uit te laten nodigen. De bands repeteren met elkaar en verzorgen daarna een of meer concerten, waarbij de bands zowel afzonderlijk als samen te horen zijn. De bedoeling is uiteraard om uitwisseling met musici uit een andere context mogelijk te maken en het eindresultaat moet ook groter zijn dan de som der delen. De eerste Nederlandse band die daartoe uitgenodigd werd, was de het trio Albert van Veenendaal-Meinrad Kneer-Yonga Sun (VKS).

Dit drietal is de laatste jaren een van de vaste waarden in de Nederlandse improscene, niet in de laatste plaats door de veelvormige interacties en het zeer gevarieerde compositorische materiaal die de hechte band kenmerken. Vorig jaar in Bremen, op de Jazz Ahead-beurs, hoorden Kneer en Van Veenendaal het Matthieu Donarier Trio voor het eerst. Ze waren diep onder de indruk. Het Parijse trio klinkt alleen al door zijn vocabulaire heel anders; folk en klassiek hebben een groot stempel op het geluid gedrukt. Tegelijkertijd is de relatie tussen de composities en improvisaties even onvoorspelbaar als bij VKS.

De eerste set bestaat uit twee afzonderlijke optredens van de trio's. Eerst VKS, die meteen een visitekaartje afgeven met een zeer gevarieerde set, waarin de formatie vooral ritmisch heel solide klinkt. Na 'Posthume Verleumdung', een ouder stuk van Kneer, volgen vier nieuwere composities, waarin ruimte is voor akoestische subtiliteiten, verschillende improvisatie-uitgangspunten en humor. Zo lijkt 'Smoke & Water', ook van Kneer, te refereren aan een intro van het bijna gelijknamige nummer van Deep Purple. In dit optreden klinkt het drietal geheel op zijn gemak, met ontspannen en dynamisch samenspel. Het tweede deel van de set bestaat uiteraard uit een presentatie van het Matthieu Donarier Trio, dat overigens net zijn tweede album 'Live Forms' heeft uitgebracht. De vijf stukken van het optreden zijn dan ook allemaal op die cd te horen.

De muziek van de Parijzenaars is kleurrijk en geheel onvoorspelbaar qua thematiek. Het ene moment lijken we naar soundscapes te luisteren, het andere moment wordt een folk-achtig thema van stevige grooves voorzien. De onconventionele benadering blijkt ook uit de keuze voor een lied van Georges Brassens ('Le Roi Des Cons') en een bijna overtuigende bewerking van Erik Saties 'Gnosiennes No. 3'. Donarier heeft op zijn tenorsax een evenwichtig, haast klassiek geluid, terwijl gitarist Manu Codjia met weinig middelen als een kameleon van dromerige, zachte tonen naar rafelige metalklanken kan overgaan. Drummer Joe Quitzke weet smaakvol swing toe te voegen aan de vaak folk-achtige ritmes.

De gezamenlijke derde set, het resultaat van twee dagen repeteren, klinkt opvallend geordend en doelvast, maar de intenties van de stukken zijn net zo gevarieerd als bij de afzonderlijke trio's. Er is nog steeds een natuurlijke dynamiek en uitwisselingen tussen de musici klinken nergens geforceerd. Het eerste stuk, 'Le Manège' van Codjia, wordt met een ontspannen swing feeling geïnterpreteerd. Ook in de grooves van 'Tumbleweed', een stuk van Meinrad Kneer, geven de drummers elkaar de ruimte. Het meest riskante van zo'n combinatie is de aanwezigheid van twee slagwerkers, maar Sun en Quitzke klinken niet alleen geheel anders; het zijn musici die goed luisteren en tegelijk initiatieven nemen. Kneer is de meest expressieve solist in het impressionistische 'Butterfly Me (Butterfly You)' van Donarier. Van Veenendaals 'More Jazz' is een grillig stuk, dat eerst met opzet jazzconventies lijkt te mijden, maar dan wel overgaat in een vlotte swing.

De twee trio's zijn van plan om in het voorjaar van 2010 weer samen op te treden, maar dit optreden in het Bimhuis was eenmalig. Een volgende TryTone Dubbelplusconcert-reeks is overigens al gepland in januari 2010, namelijk de Spinifex Tuba Band met Emmanuel Scarpa's Umlaut Double Trio, met onder meer Marc Ducret en Antonin Rayon.

(Ken Vos, 14.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.