Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Een muzikaal treffen zonder agenda

To(o) Noisy Fish featuring Edward Capel, maandag 2 november 2009, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Eindhovenaar Edward Capel speelde hier met de Belgische formatie To(o) Noisy Fish, bestaande uit Peter Vandenberghe (piano), Kristof Roseeuw (bas) en Teun Verbruggen (drums). Capel kende dit nieuwe trio omdat hij zich regelmatig in de Belgische impro-scene beweegt, al speelden ze nog niet eerder samen.

Het feit dat vooraf niets vaststond, was reden genoeg om oren en geest wagenwijd open te zetten. Dit soort concerten zijn niet zonder risico; het kan immers alle kanten opgaan en het eindresultaat is onvoorspelbaar. De eerste set had een quasi-suitevorm, waarin vrijheid, structuur, ritme, melodieriffs en harmonieën in willekeurige orde voor korte duur werden binnengehaald en omarmd, om vervolgens weer aan de kant te worden gezet. Hetzelfde gold voor de golfbewegingen qua volume. Dat bewoog zich van haast niet verstaanbaar pianissimo tot overrompelend fortissimo.

Edward Capel behield in alle geschetste situaties de controle over zijn geluid. Een fraaie toon met zeggingskracht die direct onderhuids ging. Hij lamenteerde als Van Kemenade en nuanceerde als rietblazer Moore. Capel kan absoluut gerekend worden tot een van de belangrijkste exponenten van free/impro-jazzmusici uit Eindhoven. Het is te betreuren dat we deze interessante en ideeënrijke rietblazer (nog) niet vaker in een prominente rol horen.

Het trio To(o) Noisy Fish was van hoge kwaliteit, met Peter Vandenberghe als een open boek: avontuurlijk, beweeglijk, ongeremd en aangenaam grillig. Soms hoorde je een snufje Andrew Hill in zijn spel, maar overwegend was hij toch vooral zichzelf. Kristof Roseeuw plukte en streek met het grootste gemak de juiste noten en verhalen uit zijn bas. Hij gaf blijk van een scherpe en alerte geest, en bovenal bleek hij in het bezit van 'grote oren'. Teun Verbruggen, de pluriforme, polyritmische drummer, componist en labelbaas (RAT Records) deed wat er van hem verwacht kon worden. Hij kleurde binnen en over de lijntjes, stimuleerde waar wenselijk en waarborgde de continuïteit. Introvert in houding, maar buitengewoon mededeelzaam wat betreft muzikale empathie, interactie en doelgerichte communicatie.

Er was een voel- en hoorbare chemie deze avond. Associatieve muziek, filmische soundscapes met vervreemde vergezichten. Een boeiend en golvend improvisatiespel, dat ging van een briesje naar orkaan, van zon naar regen, van instemming naar tegenspraak. En dit alles ook in spiegelbeeld. Dat kwam nog eens extra tot uitdrukking in de tweede set. Toen werkelijk alles op zijn plaats viel. Als toen het lampje 'Opname' was gaan branden, zou dat een sublieme live registratie van onversneden instant composing hebben opgeleverd.

Van To(o) Noisy Fish, een trio in progress, zullen we vast nog gaan horen. Binnenkort zijn er concerten gepland met niemand minder dan Ellery Eskelin. Dit concert met een Edward Capel in topvorm was dé perfecte opmaat naar het vervolg met Eskelin.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 17.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.