Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Altijd weer maandag

Floris van der Vlugt & Old Quarter Trio, maandag 2 november 2009, Old Quarter, Amsterdam

En toch is er een reden om er naar de maandag uit te kijken. Of beter naar de maandagavond. Men kan namelijk naar The Old Quarter in Amsterdam gaan en op gezellige manier van jazz op zijn best genieten. Paul Lehwald zorgt er sinds vele jaren onvermoeibaar voor een programma vol afwisseling.

Vast formatie is The Old Quarter Trio, bestaande uit Thijs Cuppen op piano, Olaf Meijer op bas en Klaas van Donkersgoed op drums. Het trio alleen is al fantastisch, maar het idee van deze avonden is een speciale gast voor een concert uit te nodigen en vervolgens verder te gaan met een jamsessie.

Deze keer is er een bijzonder gast, die in The Old Quarter zelden of eigenlijk nooit te zien is: saxofonist Floris van der Vlugt, een veelzijdige muzikant die op jonge leeftijd met piano begon en vervolgens naar de altsax switchte. Inmiddels ook op tenor- en sopraansaxofoon thuis, is deze door Charlie Parker en John Coltrane geïnspireerde muzikant bezig met verschillende projecten. Hij werkt met Renske Taminiau, het Amsterdam Jazz Orchestra en de Wicked Jazz Sounds Band en heeft onder anderen met Ack van Rooyen, Soesja Citroen en Marzio Scholten gespeeld.

De avond begon rustig en behoedzaam met 'In Your Own Sweet Way' en 'If I Should Lose You'. Mooi ook de keuze voor de altsaxofoon, die de ruimte met warmte en een soort geborgenheid vulde. Het harmonieuze trio en Van der Vlugt vonden onmiddellijk aansluiting bij elkaar. Cuppen kreeg veel ruimte voor zijn swingende en prachtige melodieuze solo's, die werden onderbouwd door een dynamisch en enthousiast spelende ritmesectie. Met name in het latin-achtige stuk 'Caravan' kwam dit goed tot zijn recht. Van der Vlugt liet horen dat hij ook anders kan spelen, en haalde met energie en pit alles uit zichzelf en zijn instrument.

Terug naar de fijne en zachte tonen ging het met 'The Nearness Of You' en 'Someday My Prince Will Come', die op een rustgevende en aangrijpende manier werden geïnterpreteerd. Met de blues 'Xanadu' eindigde de reis door de standards, waarbij de nadruk niet zozeer op kracht en geluidssterkte lag, maar veeleer op hart, ziel en intonatie. En precies dát is het grote talent, waar Floris van der Vlugt bekend om staat. Het zorgde andermaal voor een zeer genietbare maandagavond.

(Sabine Fleig, 18.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.