Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Sammy Davis Jr. - 'The Essential' (Metro Records, 2009)

Opname: 1949-1966

Dit is een zoekplaatje in duplo. Minstens. Om te beginnen betreft het een dubbel-cd. Verder laat Sammy Davis op drie nummers zijn befaamde imitaties van andere sterren horen – of, beter gezegd, z'n karikaturen. Op twee of drie na kon ik ze thuisbrengen, dus dat lijkt me wel een aardig gezelschapspel, nu de avonden alweer lengen. Moeilijker is het raden van de arrangeurs. Ik was al aardig zeker dat Ray Conniff de vormgever was van 'Begin The Beguine', tot ik zag dat Sy Oliver de sessie had geleid. (Voor alle duidelijkheid: niet in de liner notes. Zoals te doen gebruikelijk wordt er in vier pagina's tekst in het geheel niets losgelaten over het materiaal.) Dus de associaties met Billy May en Mitch Miller zullen ook wel niet kloppen.

De veertig tracks geven een goed beeld van de veelzijdigheid van de zanger. In een aantal nummers galmt hij à la Frankie Laine met grote gebaren, in een enkele song ('Guess I’ll Hang My Tears Out To Dry') benadert hij de subtiliteit van zijn grote vriend en mede-rat Frank Sinatra, hij draait zijn hand niet om voor een overtuigend potje bebop-scat, hangt de New Yorkse hipster uit in het aloude 'Frankie And Johnny' en in 'Smile Darn Ya Smile' laat hij horen dat hij ooit als tapdanser is begonnen. In de twee titels waarin hij door uitsluitend gitarist Mundell Lowe wordt begeleid, suggereert hij dat-ie eigenlijk helemaal geen instrumentale ondersteuning nodig heeft.

Om raadselachtige redenen wordt in de liner notes gesuggereerd dat we hier luisteren naar materiaal dat afkomstig zou zijn van de eerste twee Decca-albums van de zanger. Terwijl we in feite te maken hebben met een voortreffelijke dwarsdoorsnede van circa twee decennia songkunst, op Capitol, Decca en Reprise.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz.

(Eddy Determeyer, 20.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.