Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Pete Rugulo And His Orchestra – 'Music For Hi-Fi Bugs / Brass In Hi-Fi' (Vocalion, 2009)

Opname: 1956-1957

1956 Was niet alleen het jaar dat rock 'n' roll de wereld veroverde; het was ook de tijd van de eerste stereoplaten en nieuwe, gesofisticeerde opname- en weergavetechnieken die onder de noemer Hi-Fi bekend werden. Deze cd zou je als een soort demonstratieplaat kunnen beschouwen, zoals je ze destijds wel had met geluiden van autoraces en dergelijke.

Van alle arrangeurs van het orkest van pianist Stan Kenton was Pete Rugulo het minst bombastisch. Net als Kenton zelf vond hij zijn inspiratie vooral in de meer avontuurlijke swingmuziek uit de jaren dertig en veertig. Hier had hij kennelijk als taak de uiterste mogelijkheden van de toenmalige apparatuur te testen. Deze muziek is behoorlijk extreem. De ballad 'These Foolish Things' opent bijvoorbeeld met een ingetogen gitaarsolo van Howard Roberts, die overgaat in een niet minder pastoraal fluitconcert, dat vervolgens ruw vertrapt wordt door stampvoetende bronzen brontosaurussen. Even verderop in hetzelfde nummer wordt een bedachtzame tenorsolo van Dave Pell afgekapt door een triomfantelijke fanfare in fortissimo: de leeuwen zitten klaar voor de christenen!

Het vakmanschap van Rugulo, als colorist, maar ook als dirigent, is imposant. Als een moderne Fletcher Henderson transformeert hij zijn materiaal. Pete Rugulo is een soort über-Kenton; de bands klinken beurtelings als de hippe broertjes van Sauter-Finegan en als een karikatuur van Billy May's slippende saxofoons. Hij toont zijn respect voor Jimmie Lunceford (lees: Sy Oliver) en Claude Thornhill en herinnert er met George Wallingtons 'Godchild' nog even fijntjes aan dat hij de producer was van de fameuze Capitol-opnamen van trompettist Miles Davis die het koele tijdperk inluidden.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz.

(Eddy Determeyer, 14.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.