Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
aRTET - 'Watts Up' (W.E.R.F., 2008)


aRTET is een Belgisch kwartet onder leiding van gitarist en componist François Delporte, dat in 2006 het Jong Jazztalent Concours in Gent won. Nou zegt dat op zich niet zo vreselijk veel; de lat voor die talentenjacht ligt niet bijster hoog. Maar allee, als achtergrondmuziekskes bij uw pintje Duvel voldoen de verrichtingen van de jongelui daar door de bank genomen uitstekend.

Het onderhavige kwartet gaat nogal eclectisch te werk. Sommige rustige nummers verwijzen naar het traditionele ECM-idioom, elders staat gitarist John Scofield in een hoekje van de Jet Studio in Brugge te luisteren. Tja, wat in de jaren zeventig nog volop avant-garde was, is dertig jaar later hopeloos mainstream. Helaas haken de composities van Delporte zich niet in je oor. Het ene stuk klinkt bedachtzaam, het volgende toont wat meer pit, maar veel meer differentiatie zit er niet in. Duidelijk is dat de jonge musici ijverig hebben gestudeerd en goed naar elkaar luisteren. Veel optredens zullen er tot dusver niet in hebben gezeten, aangezien de Belgische clubscene aan die van Nederland is gewaagd.

Een nummer als 'The Rope' klinkt krachtig, om niet te zeggen macho; merkwaardig genoeg knapt de spanning zodra drummer Lionel Beuwens gaat soleren. 'Rain' evoceert een warme zomerse bui, wanneer de meeste neerslag in feite de laatste druppels zijn die uit het bladerdak omlaag komen. Maar misschien hoor ik het wel helemaal verkeerd en zitten de muzikanten hier berustend uit het venster naar een herfstige hoosbui te staren, wachtend tot de kasseien weer droog zijn.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van aRTET kun je vier tracks van deze cd beluisteren: 'Thin Ice', 'You Said', 'The Rope' en 'Madrid-Istanbul'.

(Eddy Determeyer, 1.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.