Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Brazil meets Moldavia in Tilburg

Oleg Fateev/Simone Soul, zaterdag 31 oktober 2009, Paradox, Tilburg

De samenwerking tussen Oleg Fateev en Simone Soul kennen we al van het Truckstop-project vorig jaar op het festival Mundial. Die leidde tot een reis naar Brazilië voor Fateev, waar hij op diverse concerten met deze veelzijdige percussioniste samenspeelde. Een tussenstop in Europa van dit tweetal zorgde voor een miniconcert, tijdens een vol geprogrammeerde 'Luisteren bij de Buren'-avond in Paradox, waar veel nieuwe fans speciaal voor het tweetal waren gekomen. Helaas voor hen was het veel te kort, maar evenwel genoeg om gepakt te worden door de samensmelting van melodieën en ritmes van deze twee gepassioneerde muzikanten met zulke verschillende (muzikale) achtergronden.

Je zou het eerder een muzikaal toneelstuk kunnen noemen. Traditionele melodieën van Fateev (op bayan) worden op geraffineerde wijze ritmisch, maar ook klankkleurrijk aangevuld door Soul, wat een indrukwekkend schouwspel oplevert. In deze bezetting is haar aandeel op de drumkit misschien té fragmentarisch te noemen; de individuele klanken ervan worden te solistisch ingezet, waardoor ze misschien wat minimalistisch overkomen. De onderbouwende en drijvende kracht van een baslijn zou het geheel kunnen vervolmaken. Dit gemis wordt echter weer gecompenseerd door haar aandeel in 'E La Nave Va' (een compositie van haarzelf), waarin secuur uitgezochte klanken van diverse metalen bellen, potten en pannen haast een tweede melodielijn opleveren, die tot een uniek duet wordt aangevuld door het spel van Fateev. Meesterlijk!

Na het uitkomen van zijn cd 'Dreams' is Fateev duidelijk gegroeid in zijn spel. Hij toont zich vrijer en zoekt meer het avontuur op. Met name in 'Jazz Waltz' (een arrangement van Fateev) wordt hij hiertoe uitgedaagd door Soul op de conga's, wat leidt tot een prachtig muzikaal tweegesprek. Zijn uitzonderlijk talent wordt nog eens benadrukt in het ontroerende 'Tuesday Morning', een compositie van hemzelf, waarin hij spontaan een stukje van 'The Girl From Ipanema' weet te verweven.

Noem het experimenteel, noem het jazz. Zelf zegt Simone Soul na afloop hierover: "For me jazz is a state of spirit in music, it gives me freedom of expression." Genoeg ingrediënten aanwezig, lijkt me, om reikhalzend uit te zien naar een vervolgoptreden van dit dynamische duo.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Donata van de Ven, 9.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.