Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Jazzcookin': 40 swingende gerechten en cocktails met jazzmuziek


Uitgeverij Terra Lannoo heeft zojuist een smakelijke box op de markt gelanceerd. Deze bevat een door Han Hidalgo geschreven kookboek met recepten, geïnspireerd op bekende jazzmuziek, plus een exclusieve cd met muziek van de Talking Cows. Het boek geeft zo'n veertig verrukkelijke, eenvoudig te bereiden recepten en volop achtergrondinformatie over de songs (en hun componisten en vertolkers) die als inspiratie voor de recepten dienen.

Van veel jazzmusici en liefhebbers van jazz is bekend dat het smulpapen zijn. Bekend zijn de vele verwijzingen naar eten en drinken van musici als Jelly Roll Morton, Louis Armstrong, Duke Ellington, Fats Waller, Louis Jordan, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Randy Weston en Phil Woods. Armstrong maakte er een gewoonte van menu's te voorzien van smaakimpressies en anekdotes, en veel brieven ondertekende hij met 'red beans en ricely yours'. In zijn biografie wijdt Ellington een hoofdstuk aan zijn lievelingsgerechten. Zijn liefde voor lekker eten en drinken leeft voort in meer dan twintig composities die naar eten en drinken verwijzen.

In de jazzmuziek zijn verschillende stijlen. In 'Jazzcookin’' worden deze stijlen gecombineerd tot een drankje, voor-, hoofd-, of nagerecht. Met de muziek op de achtergrond bij het bereiden en nuttigen van het gerecht, wordt eten en drinken een echte jazzy ervaring. De recepten bieden aanknopingspunten om zelf in de keuken te improviseren en te genieten van de rijkdom en vitaliteit van de jazz.

Op de bijbehorende cd staan nummers als 'Tangerine', 'Tasty Pudding', 'Scrapple From The Apple', 'Stuffy Turkey' en 'West Indian Pancake'. De Talking Cows (Frans Vermeerssen - tenorsax, Robert Jan Vermeulen - piano, Dion Nijland - bas, Yonga Sun -drums) maken fris sprankelende 'polderjazz'. Ze hebben reeds twee prima cd's op hun conto staan.

De schrijver, Han Hidalgo, combineert al jaren liefde voor jazz met gastronomische passie. Het is voor hem bijna een levensvervulling geworden. Zo schrijft hij recepten en culinaire artikelen onder de namen Jazzcookin' en Biercuisine, die verschijnen in tijdschriften in Nederland en België. Zijn
website wordt wekelijks door velen bezocht om er de originele recepten te downloaden.

Meer weten en horen?
De website van Talking Cows.

(Maarten van de Ven, 8.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.