Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Tom Beek - 'Big Time' (TomLaLa Records, 2009)


Saxofonist Tom Beek is een druk bezette en mede daardoor een relatief steeds bekender wordende tenor- en sopraansaxofonist. En terecht, want zijn spel heeft, naast indrukken van andere grote saxofonisten, duidelijk een eigen geluid verkregen.
Niets is moeilijker om naast een perfecte instrumentale beheersing ook een eigen geluid te ontwikkelen en dat mede dankzij zijn leermeesters Ferdinand Povel en Toon Roos.

Na zijn eerste albums 'White & Blue' (2005) en 'Live Under The Sun' (2007), is er dan nu de derde poot aan dit drieluik, dat Beek 'Big Time' heeft gedoopt. Dit nieuwe album biedt geen direct vernieuwend materiaal, maar wel erg plezierig klinkende mainstream/fusion sounds. In betrekkelijk korte tijd, drie dagen in de maanden april en mei van dit jaar, werden alle negen stukken in Studio 47 in Enkhuizen vastgelegd.

Het verrassende aan 'Big Time' is de fijne mix tussen de muziekstukken, tempi en speelstijlen, die samen een bont palet vormen. Ditmaal zijn slechts twee stukken van Beeks hand. Eén ervan is 'Dunk', meteen ook het hoogtepunt van deze plaat, met een fijn en lekker in het oor liggend thema en aansprekende percussie-elementen. Maar er staan ook twee arrangementen van de saxofonist op dit album, die door een met zorg uitgekozen samenstelling van musici ten gehore worden gebracht: 'Still Time' van Herbie Hancock en 'More Than A Dream' van Stevie Wonder & Henry Cosby.

De line-up is imposant te noemen, wat te denken van: Martijn van Iterson (gitaar), Rob van Bavel (Fender Rhodes), Udo Pannekeet (basgitaar), Marcel Serierse (drums/percussie), Ilja Reingoud (trombone), Martijn de Laat (trompet/flügelhorn), Ray Bruinsma (trompet/flügelhorn) en Katharina 'Tini' Thomsen(baritonsaxofoon/basklarinet).

Het draaien van 'Big Time' biedt de luisteraar daadwerkelijk een klein uur een plezierige tijd, met afwisselende en zeer goed doorspeelde stukken, die Tom Beek in allerlei muziekstijlen laat horen die vandaag de dag actueel zijn en dat typeert m.i. dit album dan ook bijzonder goed.

Tom Beek is een echte aanwinst voor de Nederlandse jazzscene en het zou mij niet verbazen als hij met dit album ook in het buitenland gaat scoren. Hou deze saxofonist in de gaten!

Meer horen?
Op de
website van Tom Beek kun je van dit album mp3-clips beluisteren.

(Rolf Polak, 24.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.