Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Sympathieke cd-presentatie
Theo Loevendie Kwartet, zondag 27 september 2009, Bimhuis, Amsterdam

Het is alweer enkele decennia terug dat het kwartet van Theo Loevendie behoorde tot de meest spraakmakende en belangrijke groepen van de jazz in de jaren zestig en zeventig. Het waren hoogtijdagen voor de Nederlandse pioniers van de nieuwste jazz. De free-jazz periode, ook wel smalend 'piep, knars, knor' genoemd, had een aanvang genomen in het kielzog van maatschappelijke activiteiten en bewegingen als: krakers, de Maagdenhuisbezetting, blijf-van-mijn-lijfacties, de bezetting van kliniek Dennendal, de provobeweging en happenings bij het Lieverdje. Het was een woelige en fascinerende tijd, waarin de free jazz tot volle wasdom kwam.

Ter gelegenheid van het uitbrengen door Muziek Centrum Nederland - vooral op stevig aandringen van trombonist Willem van Manen - van de cd van de destijds uitgekomen platen van het Theo Loevendie Consort stond nu tientallen jaren later het Loevendie Kwartet, dat destijds opging in het Consort, op het BIM-podium om die vroegere periode muzikaal weer te doen herleven. Dat lukte wonderwel. Hoewel zichtbaar ouder, werd er evenzo energiek en enthousiast gemusiceerd als enkele decennia terug.

Met de nadrukkelijke en stuwende ondersteuning van bassist Arjen Gorter en drummer Martin van Duynhoven werd in een kort tijdsbestek een volwaardig concert gegeven. De composities van Loevendie en het vrije spelen blijken ook nu nog actueel te zijn. Opvallende elementen in de solo's van beide rietblazers waren de onmiskenbare Turkse invloed in het spel van Loevendie op de sopraansax en de volle, vette, ouderwetse toon van Dulfers tenorsax.

Tussen de nummers door ontspon zich een spitse en humoristische dialoog tussen Loevendie en Dulfer over de totstandkoming van de personele bezetting van het Consort. Net zo komisch en sympathiek werd door de schrijver Bernlef de cd aan Theo Loevendie overhandigd. Het was een zeer genoeglijke cd-presentatie, waarbij dit legendarische kwartet nog wel iets langer had mogen doorspelen. Wellicht voor een andere keer, als dan de in 1974 uitgebrachte lp van 'The Loevendie 4tet', opgenomen tijdens het Internationaal Jazzfestival Laren, op cd – misschien wel weer door Muziek Centrum Nederland - is uitgebracht.

Klik hier voor een fotoverslag van deze presentatie door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 8.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.