Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Rein de Graaff Trio, Conte Candoli & Bob Cooper – 'Thinking Of You' (Timeless, 2009)
Opname: 1 februari 1993

West-Coasters tenorist Bob Cooper en trompettist Conte Candoli waren in 1993 in Nederland om met het trio van pianist Rein de Graaff in het kader van de serie 'Stoomcursus Bebop' enkele concerten te geven. Eén van die concerten – in Hilversum – is destijds opgenomen en onlangs uitgebracht op Wim Wigts Timeless-label.

Beide bekende epigonen van de vijftiger jaren West-Coast jazz zijn inmiddels overleden, Candoli in 2001 en Cooper in hetzelfde jaar als deze opname - 1993. Ze werkten gezamenlijk enkele jaren in het orkest van Sten Kenton. Dat orkest was de bakermat voor talloze vermaarde musici als Bud Shank, Art Pepper, Lee Konitz, Shorty Rogers, Frank Rossolino, Maynard Ferguson en vele anderen.

Van de academische en veelal overgearrangeerde West Coast-stijl is op deze cd niets terug te horen. Het is één en al post-bebop wat de klok slaat. En hoe! Vooral Cooper is in grootse vorm. Zijn toon is fel en bijtend en zijn melodische fraseringen doen sterk denken aan Dexter Gordons speelwijze. Hij excelleert in de ballad 'We’ll Be Together Again', een wrange titel, want hij kon niet vermoeden dat hij nog hetzelfde jaar aan een hartaanval zou overlijden. In de snelle nummers swingt hij enorm en rijgt hij het ene inspirerende chorus aan het andere.

Naast Cooper soleert Candoli iets bescheidener. Hij speelt hoofdzakelijk in het middenregister en blijft in zijn improvisaties redelijk dicht bij het thema. Rein de Graaff bereikt vele hoogtepunten, mede dankzij de stuwende ritmesectie, bassist Koos Serierse en drummer Eric Ineke. Zowel in 'I’ll Remenber April' als 'Oleo' soleert de Graaff heftig, virtuoos en swingend. Al met al een zeer inspirerend postbop-concert, dat terecht op cd is uitgebracht.

(Jacques Los, 8.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.