Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Perfecte versmelting van drie muzikale persoonlijkheden
Carlos Bica & Azul, vrijdag 2 oktober 2009, Paradox, Tilburg

Krachtige rockinvloeden gecombineerd met jazz en vrije improvisaties zijn de ingrediënten in dit uitzonderlijk temperamentvolle trio. De Portugees Carlos Bica, misschien de meest onbekende van het drietal, blonk uit tijdens een steeds lieflijke omarming van zijn bas, in romantische, lyrische klanken. Deze prachtige muzikant is in staat zijn diepe innerlijke kracht om te zetten in subtiele fluistertonen, zangerige vioollijnen, maar ook in donkere, warme ondertonen. Het gevolg was een haast perfecte samensmelting met de zeer persoonlijke invulling door de twee andere heren: de Amerikaanse drummer Jim Black en de Duitse gitarist Frank Möbus.

Bica speelde jarenlang met de Portugese zangeres Maria João en speelde op belangrijke jazzfestivals met grote namen als Ray Anderson, Kenny Wheeler en Aki Takase. Hij maakte een zestiental cd's waarvan vier met Möbus en Black, die telkens prachtige kritieken opleverden. Hun debuutalbum 'Azul', werd uitgeroepen tot jazzalbum van het jaar in Portugal en de opvolger 'Twist' werd onthaald als een meesterwerk. Als laatste verscheen in 2006 de cd 'Believer', in de pers reeds betiteld als "Die Magie der Gestaltung".

Drummer en epicentrum Jim Black deed iedereen rechtop zitten door zijn kracht en dynamiek. Zijn haast melodische aanpak en gevoel voor harmonie maakte dat je steeds op het puntje van je stoel zat in afwachting van de afloop van dit muzikale avontuur. Hij werd geflankeerd door gitarist Frank Möbus, die met zijn zwoele zomeravondakkoorden en fraaie melodielijnen het kringetje rondmaakte.

De bescheiden, schijnbaar introverte uitstraling van de heren onderling werd teniet gedaan door de combi van individuele muzikale kwaliteiten en eigenschappen. De sleutelwoorden van het uiteindelijke resultaat mogen ingenieus, inventief en authentiek genoemd worden.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Donata van de Ven, 10.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.