Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Paul Chambers - 'Paul Chambers Quintet' (Blue Note, 2009)
Opname: 19 mei 1957 / Geremasterd door Rudy Van Gelder in 2008

In 1957, toen dit album werd opgenomen, was Paul Chambers anderhalf jaar bassist van het Miles Davis Quintet. Hij zou acht jaar bij Davis werken, waarmee hij een record vestigde: niemand die het langer volhield bij de nukkige prins van de koele trompet. Van meet af aan had Chambers zich tot doel gesteld de bas als solo-instrument een volwaardige plaats in de jazz te geven. Door zijn verbintenis met Davis kreeg hij de kans een aantal albums onder eigen naam op te nemen, waardoor hij die ambitie kon verwezenlijken.

Op 'Quintet' is hij dan ook zeer prominent aanwezig, als plukker, maar ook als strijker. Voor deze sessie schreef Benny Golson het stuk 'Four Strings', een interessant thema dat door gestopte trompet, tenor en gestreken bas wordt vertolkt. Dan blijkt het toch geen sinecure mooi zuiver te blijven.

Voor het overige kan alleen maar vastgesteld worden dat hij een fors en breed geluid heeft, donker glanzend als een secretaire die al vijf generaties in familiebezit is. Als pizzicatosolist speelt hij krachtig en helder articulerend en ondersteunt hij zijn mensen met trefzeker 'walkende' lijnen. Oscar Pettiford lijkt een belangrijke inspiratiebron.

Voor dit album nodigde Paul Chambers lieden uit die hij kende van de tijd dat hij in Detroit werkte en woonde. Trompettist Donald Byrd was in '57 een kracht in de bebop waarmee terdege rekening moest worden gehouden en drummer Elvin Jones veegde en soleerde fraai gestructureerd. Impliciet wezen deze jonge talenten er nog eens op wat voor een rijk muzikaal klimaat er vóór 1960 in Detroit heerste, voordat het uitgaanscentrum Hastings/Paradise Valley moest wijken voor de vooruitgang, in casu de Chrysler Freeway.

Deze recensie was eerder te lezen in Jazz.

(Eddy Determeyer, 6.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.