Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Memorabele jazzavond
Wouter Kiers & Erik van der Luijt Trio, maandag 21 september 2009, Old Quarter, Amsterdam

Het was exact een jaar geleden dat tenorsaxofonist Wouter Kiers in The Old Quarter in hartje Amsterdam speelde. Dit keer trad hij op met het Erik van der Luijt Trio, met naast deze aansprekende pianist ook contrabassist Olaf Meijer en drummer Klaas van Donkersgoed.

Wouter Kiers is onder meer bekend geworden door de band Kiers & De Vries en natuurlijk ook van de halverwege 2005 geformeerde groep Blood, Sweat & Kiers. Vandaar dat opnieuw vele liefhebbers van het imposante tenorgeluid, dat deze saxofonist gewoon is te produceren, naar de aangename maandagavondsessie in The Old Quarter togen.

Het spel van Kiers kent geen rem; vanaf de start van dit concert tot aan de jamsessie, die altijd rond een uur of elf begint, speelde hij alsof zijn leven er vanaf hing. Hij bespeelt zijn van tijgerprint voorziene tenorsax ongelooflijk spectaculair en op hoog niveau. En het samenspel met pianist Van der Luijt beviel Kiers zichtbaar.

Het trio bleek buitengewoon goed op elkaar ingespeeld te zijn. Erik van der Luijt heeft zich tot waarschijnlijk Neerlands beste pianist ontwikkeld. Met een ongemeen heftige techniek en met een enorme flexibiliteit weet hij de meest fantastische muzikale wendingen in zijn spel tot stand te brengen (daarbij geen moment naar de toetsen kijkend). De inventiviteit in zijn spel is verbluffend te noemen, en daarbij geeft Van der Luijt zijn toehoorders ook echt het gevoel dat werkelijk alles door hem als een vanzelfsprekendheid wordt beschouwd.

Bassist Olaf Meijer luistert goed en weet ondanks de muzikale frivoliteiten om zich heen het basisritme perfect aan te geven én vast te houden. Zijn solo's bouwt hij over het algemeen niet uitvoerig uit, maar toch staan ze als een huis. En de nog jeugdige drummer Klaas van Donkersgoed ontwikkelt zich ook onstuimig en weet elk complex gecomponeerd stuk (schijnbaar) moeiteloos mede vorm te geven.

Net als vorig jaar werden de straight-ahead gespeelde nummers in deze sessie consequent door Wouter Kiers ingezet, die niet alleen qua imposant postuur, spierwitte haardos en glinsterende oorring behoorlijk de aandacht trok.

De jamsessie startte eigenlijk direct toen trompettiste Saskia Laroo zich bij de groep voegde en moeiteloos samen met Kiers unisono thema's ging blazen. Tot in de kleine uurtjes bleef het weer erg gezellig en verzuchtte uw recensent wat het toch heerlijk is om op een gewone maandagavond naar deze locatie te kunnen gaan om opnieuw een memorabele jazzavond te kunnen beleven.

(Rolf Polak, 4.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.