Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Mdungu - 'Afro What!?' (Music And Words, 2009)
Opname: 2008

Benjamin Herman stond aan de wieg van het ontstaan van dit internationale gezelschap dat Afrikaanse muziek combineert met surf, rock en jazz en debuteert met deze cd. Uitgerust met een sterke blazerssectie, staat de muziek voornamelijk in het teken van de groove, die de luisteraar aan het dansen moet krijgen. Gelukkig is er ook genoeg ruimte voor diepgang, en gaan melancholie en vrolijkheid vaak hand in hand. Zo komt de muziek ook buiten de dansvloer tot zijn recht.

Op 'Afro What!?' verkent Mdungu het hele spectrum van stijlen en emoties. De blazers zijn uitdrukkelijk naar voren gemixt, waardoor de rest van de band soms wat vlak klinkt. Je zou bijna vergeten dat er nog veel meer interessante muzikanten aanwezig zijn, zoals gitaristen Frank Gones en Michiel Bel. Zij schitteren met name op de tweede helft van de cd in een aantal sterke stukken.

Eén van de invloeden is daarbij de Malinese gitarist Ali Farka Touré, die op het slotstuk van de cd wordt geëerd. Ook de vloeiende, melodieuze licks van het prijsnummer 'Rio Nights' mogen niet onvermeld blijven. Verder kent de cd een aantal vocale gastbijdragen, die helaas niet overal overtuigen. Met name het vlakke 'Confusion' is als compositie weinig verrassend. Gelukkig staan daar veel sterke en uitbundige nummers tegenover. Met name de sterke tweede helft van de cd blijft in de huiskamer overeind. Live heeft de band zich al flink bewezen. Een bijzondere, nieuwe band die een brede aandacht verdient.

Op zaterdag 31 oktober speelt Mdungu in Paradox, Tilburg.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Mdungu is het album 'Afro What!?' in zijn geheel te beluisteren.

(Eric van Rees, 21.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.