Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Leading Lady Tineke Postma on-Nederlands goed!

Tineke Postma Quartet, vrijdag 9 oktober 2009, Toonzaal, Den Bosch

Nauwelijks gezeten, al bij de intro van het eerste nummer 'Searching And Finding' kippenvel krijgen; het is niet voor iedereen weggelegd om dat te bewerkstelligen. Niet alleen door de karakteristieke, smachtende klank van het instrument, maar in de eerste plaats door de zeer persoonlijke en gevoelige manier waarop saxofoniste Tineke Postma de sopraansaxofoon bespeelt en volledig tot zijn recht laat komen in de door haar geschreven en of gearrangeerde composities.

De in New York met haar internationale kwartet opgenomen cd 'The Traveller' staat deze avond centraal in de Toonzaal te 's-Hertogenbosch. Ditmaal vertolkt door haar Nederlandse kwartet, bestaande uit Marc van Roon (piano), Frans van der Hoeven (contrabas) en Roy Dackus (drums), de vervanger voor Martijn Vink.

In de eerste set komen alle sterke facetten van deze ambitieuze dame en haar kwartet aan bod. Ook op altsaxofoon toont Postma de overtuigende en indringende kracht van het instrument en haar componerende gave, zoals in het nummer 'The Line'. Een duidelijke opbouw in de nummers is te herkennen; via modulaties lopen ze naar een climax. Vloeiende melodieuze thema's, telkens wederkerend, wisselen elkaar af. Snelle rifs, zuiver vloeiend tussen hoog en laag, zorgen mede voor het avontuurlijke karakter van haar composities. In de tweede set volgen Postma's prachtige interpretaties van 'Equipoise' (Stanly Cowell), 'I Love You' (Cole Porter) en een zeer mooi en knap gearrangeerde versie van het klassieke 'Adagio 13' van de klassieke Braziliaanse componist Heitor Villa Lobos.

De kwaliteit van deze hoogstaande jazz wordt nog eens extra versterkt door de inbreng van de persoonlijkheden die haar terzijde staan. Duizendpoot Frans van der Hoeven, die in Nederland grote bekendheid geniet in jazzkringen, zorgt met een strakke belijning in zijn inventieve spel voor de constante factor. De zeer bewogen pianist Marc van Roon zet naast Tineke een duidelijke 'rechterhand' neer - er is zeer zeker sprake van een muzikale connectie tussen deze twee goed op elkaar ingespeelde muzikanten. In zijn solo's lijkt Van Roon met niets te beginnen, maar gaandeweg ontwikkelt zich een prachtig gevoelig, maar ook ingenieus klankenavontuur. In dit rijtje valt drummer Roy Dackus helaas buiten de boot. Alhoewel er op zich niets aan te merken valt op zijn spel en hij soms echt lekker op dreef lijkt, is hij (nog) geen muzikale persoonlijkheid en voegt hij niets toe aan het geheel.

Deze jonge, talentvolle en veelbelovende saxofoniste is hard bezig Nederland te veroveren. Haar carrière speelt zich grotendeels af in het buitenland zoal Amerika, Japan en Frankrijk. Zij speelde op grote internationale festivals zoals North Sea Jazz en Middelheim, zelfs in een uitverkochte Carnegie Hall. Ook sleepte ze menig prijs in de wacht; dit jaar nog won zij de Jazz Juan Revelations Award 2009 en de publieksprijs in Frankrijk.

Haast on-nederlands goed is deze Leading Lady te noemen. Haar spel zit vol emotie, is zeer melodieus en haast perfect tot in de puntjes. Ze straalt klasse en allure uit en ontpopt zich (ook tijdens dit concert) als een bandleider van formaat. Zelf vindt ze dat haar muziek mensen moet raken. Dat ze haar doel bereikt heeft, mag duidelijk zijn.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Donata van de Ven, 21.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.