Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Keefe Jackson's Fast Citizens – 'Ready Everyday' (Delmark, 2006)
Opname: juli/augustus 2006

Hoewel het merendeel van de Fast Citizens er oorspronkelijk niet vandaan komt, heeft deze groep zich vanaf 1995 in Chicago gevestigd. Tenorsaxofonist Keefe Jackson formeerde zijn band in 2003. In de band zitten, met uitzondering van de veertigplusser cellist Fred Lonberg-Holm, Jacksons generatiegenoten – dertigers – altsaxofonist Aram Shelton, cornettist Josh Berman, bassist Anton Hatwich en drummer Frank Rosaly.

De muziek van de Fast Citizens roept reminiscenties op aan die van Ornette Coleman; aansprekende, niet al te ingewikkelde en veelal unisono uitgevoerde composities en vrije solo's gebaseerd op melodische lijnen. Het levert interessante en spannende muziek op, met name in 'Blackout', een compositie van Shelton, waarin hij in het tweede deel op een tapijt van lange unisono-noten (tenorsax, cornet, cello) een intensief opbouwende rapsodisch en tremolo geblazen solo produceert.

In 'Saying Yes' volgt na een swingende cornetsolo een a-capella blazersinstrumentatie, waarna Jackson boven gestreken cellolijnen een bijtende, welhaast Rollinsiaanse solo blaast. In ditzelfde nummer is de swingende en gearticuleerde bassolo eveneens het vermelden waard.

Met name de beide rietblazers soleren intens, gepassioneerd en op hoog technisch niveau. Cellist Lonberg-Holm speelt een bindendende rol, gestreken en pizzicato, in het sextet. Ook zijn solo's zijn de moeite waard. Met uitzondering van 'Blackout' en Lonberg-Holms 'Pax Urbanum' zijn de overige nummers van de hand van Keefe Jackson. Vanwege de voortreffelijke solo's en de sterke composities is deze cd zeer aan te bevelen.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Keefe Jackson kun je van dit album drie tracks (gedeeltelijk) beluisteren: 'Band Theme', 'Ready Everyday' en 'Signs'.

(Jacques Los, 13.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.