Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
The Jazztube
Art Ensemble Of Chicago - 'A Jackson In Your House'


In het kader van de geboortedag van de flamboyante trompettist Lester Bowie (die in 1999 overleed) brengt The Jazztube een eerbetoon met een liveopname van een van de meest opmerkelijke working bands die de free jazz voortbracht: The Art Ensemble Of Chicago. Dit avant-garde jazzensemble ontstond eind jaren zestig uit The Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM), een non-profit organisatie, die mei 1965 was opgericht door een groep muzikanten rond pianist/componist Muhal Richard Abrams uit Chicago, met als doel "nurturing, performing, and recording serious, original music".

De naam en faam van The Art Ensemble berust op een aantal pijlers. De groep integreerde diverse muzikale invloeden (zoals funk en reggae) in hun zeer originele muziek. Dan was er hun multi-instrumentalisme - zij verrijkten de traditionele jazz line-up met wat ze noemden 'little instruments': allerlei soorten belletjes, windgongen, speelgoedinstrumenten en een uitgebreid arsenaal aan percussie-instrumenten. En tenslotte was daar hun opvallende gebruik van kleurrijke kostuums en schmink. Toen de groep Europa aandeed in 1969 - het publiek stond hier meer open voor dit soort muziek - sleepten ze meer dan 500 instrumenten mee.

Een en ander mag echter niet afleiden van het feit dat The Art Ensemble Of Chicago fascinerende muziek heeft nagelaten. Om daarvan een goede indruk te krijgen verwijs ik graag naar de opnamen die de groep maakte voor het Nessa-label in 1967-68 (verzameld op een mooie 5-cd box) en het onvolprezen meesterwerk 'People In Sorrow' uit 1969 (oorspronkelijk verschenen bij Nessa, later verrassend genoeg bij EMI): een veertig minuten durend, meeslepend en zeer dynamisch geluidsavontuur, van fluisterzacht tot snerpend bijtend. Voor de liefhebbers weliswaar, maar van grote klasse.

Hier horen en zien we het Art Ensemble in actie tijdens een concert op het Jazzfest Wiesen (Oostenrijk) in 1990. Naast trompettist Lester Bowie bestaat de band uit de saxofonisten Roscoe Mitchell en Joseph Jarman, bassist Malachi Favors (overleden in 2004) en drummer/percussionist Don Moye.

Klik op bovenstaande afbeelding om de video te bekijken en te beluisteren.

Labels:

(Maarten van de Ven, 11.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.