Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Gitarist Gijs Coolen in het diepe
maandag 12 oktober 2009, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Een nummer van Gijs Coolen sprak boekdelen, maandag tijdens het concert rond deze Eindhovense gitarist. Het stond haaks op de hoekige, soms wild om zich heen slaande muziek van het kwartet dat op het podium van café Wilhelmina stond. Met zware akkoorden en manhaftige solo's lag dit ene nummer dicht bij de gitaarrock uit de jaren zeventig. Zo liet Coolen horen waar hij vandaan komt in een optreden waarin hij zich in het ongewisse waagde. Met een mengeling van euvele moed en koudwatervrees.

Improvisaties voerden de boventoon in dit concert. Het was al snel duidelijk dat het initiatief niet zozeer bij Coolen lag, maar bij trompettist Bart Maris. Deze is al jaren actief in het Belgische alternatieve circuit, en heeft zijn sporen verdiend in een terrein dat zich uitstrekt van dwarse rock tot circusmuziek, klezmer en vrije improvisatie. De drie andere musici hielden hem scherp in het oog, volgden zijn aanwijzingen. Bijna alsof ze zich voor het eerst aan de hand van de badmeester in het diepe waagden. Wat ze speelden waren verkenningen; de veiligheid van vaste structuren loslaten en met allerhande klankbrokken weer iets nieuws bouwen.

Het leverde spannende momenten op. Soms gingen ze zich te buiten in heftige passages waarin ze het geluidsniveau hoog opschroefden. Drummer Pieter Holkenborg mepte naar alles wat los en vast zat en Gijs Loots liet zijn linkerhand op en neer zwerven langs de hals van zijn basgitaar. Maar het leukst werd de muziek als iedereen stil viel. Terwijl Maris aangaf dat het nog niet afgelopen was naar zijn oordeel, keken ze elkaar aan, zoekend naar een uitweg. Een enkele keer opperde Holkenborg een roffel die eindigde met een doffe klap op de bastrom. Dat bleek een prima afronding.

Hoe zelfverzekerd musici kunnen zijn in volledige vrijheid bleek toen ook saxofonist Edward Capel het podium besteeg. In duet met Maris weefde hij prachtig opgloeiende lijnen, waar de anderen geestdriftig bij aanhaakten.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 19.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.