Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Eric Vloeimans' Gatecrash - 'Heavens Above' (Challenge Jazz, 2009)
Opname: december 2008

Na 'Gatecrashin' en 'Hyper', twee albums gebaseerd op een live-registratie, presenteert trompettist Eric Vloemans het derde album van zijn groep Gatecrash: 'Heavens Above'. Deze keer betreft het een studio-opname.

'Heavens Above' is een zeer gevarieerde plaat geworden, waarbij Vloeimans in vergelijking met de vorige twee albums iets meer het avontuur zoekt in zeer sferische, melodische en ingetogen klankkleuren. Het past ook bij hem; zijn prachtige en soms fluweelzachte toon komt in deze stukken uitstekend tot zijn recht.

Het is haast filmische muziek. Allerlei sferen en stemmingen komen voorbij: ingetogen, transcendent, strijdend, meditatief... zoals bijvoorbeeld in het nummer 'Hymm From Snow'. Dan juist weer heel uitgesproken, vrolijk en dansbaar, wat mooi naar voren komt in 'Fete De La Musique'. Of juist heel heftig funky, zoals in 'Maceo'.

Dat Gatecrash ook volledig loos kan gaan, komt fraai terug in 'Pedal To The Metal', met prachtig opbouwend en stuwend spel van toetsenist Jeroen van Vliet. Ook bassist Gulli Gudmundsson en de alert en inventief drummende Jasper van Hulten komen uitstekend tot hun recht.

Gatecrash is gegroeid als band. De band blinkt uit in evenwichtig en zeer hecht samenspel, terwijl het avontuur niet geschuwd wordt in de improvisaties. Het meest verdienstelijke van Vloeimans en zijn muziekvrienden is misschien wel, dat de intensiteit en energie die vrijkomt bij live-performances ook op 'Heavens Above' is terug te horen. Aanrader!

(Koen Scherer, 16.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.