Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Ella Fitzgerald - 'Any Old Blues' (Jazz Door, 2002)

Opname: 1936-1941

'Any Old Blues' biedt een selectie uit de eerste glorieperiode van zangers Ella Fitzgerald. De tijd dat ze van anonieme vocaliste bij de bigband van drummer Chick Webb uitgroeide tot de lieveling van Harlem. Na de dood van Webb in 1939 nam ze de leiding van diens orkest over. Maar in 1941-42 werd ze meer en meer gemarket als serieuze jazz-chanteuse. Ze ontbond de band en hervond als freelance zangeres gelukkig al snel weer haar vorm.

Het lijkt alsof ze zich juist in nonsensliedjes als 'A-Tisket A-Tasket' en 'Chew-Chew-Chew (Your Bubble Gum)' het meest in haar element voelde. Ze klinkt hier losser en zorgelozer. Van dat eerste nummer werden uiteindelijk meer dan een miljoen exemplaren verkocht, het betekende haar grote doorbraak. Haar little girl-imago, dat ze hier qua stem en tekst verwierf, zou ze nooit helemaal kwijtraken. Opmerkelijk is haar beheersing van alle registers; of haar stem nu omhoog of omlaag beweegt, ze blijft even krachtig en zelfverzekerd klinken.

Dat ze van meet af gek was op scatten wordt hier eveneens duidelijk. Dat een nummer als 'It Ain’t What You Do (It’s The Way That You Do It)', waarin ze enthousiast buiten de lijntjes zingt, ongeschonden de producers van Decca passeerde, is een klein wonder. Haar kunstenaarschap blijkt ook uit de manier waarop ze een van oorsprong hopeloos corny nummer als 'Sugar Blues' omtovert in een volstrekt acceptabele jazzballad.

Van de verhalen en de liveopnamen kennen we de Chick Webb Band als een ongenadig swingende club. Hier horen we alleen in het nummer 'Undecided' waarom de jitterbugs er in de Savoy Ballroom maar niet genoeg van konden krijgen.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz.

(Eddy Determeyer, 31.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.