Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Een welkome aanwinst: het Harmen Fraanje Trio
donderdag 1 oktober 2009, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Eindelijk heeft hij dan zijn eigen pianotrio. En het grossierde klinkende visitekaartjes in Jazz at the Crow in een ongemeen spannend concert. Fraanje zei blij te zijn met dit trio. Dank je de koekoek zeg, wat een samengebalde kwaliteiten en empathisch vermogen was hier bijeen! Een trio met een aansprekend eigen geluid en zonder twijfel internationale potentie.

De musici participeren alle drie gelijkwaardig en zijn ook van gelijk caliber. Van Fraanje kenden we al zijn sterke kanten, Van der Feens kwaliteiten zijn ook genoegzaam bekend, maar dat de in New York wonende drummer Flin van Hemmen muzikaal zo enorm gegroeid was, daarvan vielen veler monden open. Hier was het resultaat veel meer dan de som der delen! Niet eerder hoorden we Fraanje in zo'n hechte setting, totaal zichzelf en op zijn plaats.

Er werd naar hartenlust geïmproviseerd. Het avontuur werd gezocht. Dat resulteerde een avond lang in muzikale versnaperingen die deden watertanden. Sferische stukkken in vast metrum of losjes, staight-ahead werk afgewisseld met modale composities met grillig ritmische wendingen die uiterste alertheid vergden van elk triolid. En nimmer was er een spoor van routine in hun spel te bespeuren. Dit alles hield de toehoorder nieuwsgierig naar elk volgend stuk.

Een fris en attent trio. Eenzelfde instelling had het publiek, dat hun muziek en avontuurlijke spelvreugde met verbazing tot zich nam. We moeten nog wachten tot mei 2010; pas dan wordt hun cd 'Avalonia' uitgebracht.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Cees van de Ven, 9.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.