Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Edwin Rutten – 'To Keep You Warm' (Baileo, 2009)

Hoe lang Edwin Rutten het nog uithoudt als presentator van het dagelijkse programma 'Jazz Op Zes' is de vraag. Sinds Radio 6 zich profileert als De Jazzzender heeft de redactie, het homeopathisch beginsel 'minder is meer' indachtig, besloten dat ze maar het best een soort 'hippe' versie van 638 kunnen maken, aangezien eigenlijk alles immers jazz is. Ook tante Aenny dus, ben je geneigd te concluderen. Rutten is een freelancer die zijn stem leent aan iedereen en alles: musicals, kinderprogramma's, opera. Maar hij is ook een integere vent, vandaar de overweging waarmee dit stukje begon.

Als Edwin dus onverhoopt wat meer tijd krijgt zouden we hem wellicht weer wat vaker op de vaderlandse jazzpodia kunnen zien. Hij heeft 'het', getuige deze cd, nog altijd. Verrassend zijn de Nederlandse teksten, van Tonny van Verre, Harry Bannink, Hans Andreus en, vooral, Haye van der Heyden. Die laatste heeft met zijn bewerking van Irving Berlins 'Cheek To Cheek', dat 'Hand In Hand' werd, een huzarenstukje afgeleverd. Hij heeft de cadans en de klank van de oorspronkelijke tekst prachtig weten te bewaren. De opening 'Heaven, I’m In Heaven' werd 'Heerlijk, Het Is Heerlijk' en 'Dance With Me' 'Denk Maar Niet'. Meesterlijk, om een gevleugelde uitdrukking van Rutten zelf te gebruiken. Terecht dat vertalers zo dik betaald worden ;-).

Edwin Rutten is de trait d'union tussen swingcrooner Jan de Vries en popidool Wouter Hamel. Van Mel Tormé heeft hij zijn koele aanpak, waardoor 'The End Of A Love Affair' een introspectief karakter krijgt. Hij neemt de song langzamer dan gebruikelijk, maar legt er ook een onderhuids gevoel van verontwaardiging in. Daar hebben we maar twee woorden voor: grote klasse.

Deze recensie was eerder te lezen in Jazz.

(Eddy Determeyer, 10.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.