Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Aanstekelijke Americana-jazz
Ben Allison & Man Size Safe, vrijdag 2 oktober 2009, Vooruit, Gent

Dinsdagavond verkeerden we in de balzaal van Vooruit in het fijne gezelschap van een Bijlokepubliek én van Ben Allison. Amper een paar uren eerder was de bassist met zijn begeleidingsgroep Man Size Safe uit New York op Zaventemse bodem neergedaald, en de jetlag zat er nog een beetje in. Voornamelijk toch bij trompettist Shane Endsely, die bij elk nummer wel opnieuw leek te moeten opwarmen. Het zette een beetje een domper op een anders gretig verslonden en geanimeerd concert, maar kijk: de andere groepsleden kwamen er des te beter uit.

'Americana' maakt grote kans op het jazzwoord van het jaar. Bill Frisell kreeg het epitheton eerder al een paar keer opgeplakt tijdens de zomerfestivals, en ook de Scofieldiaanse gitaar van Steve Cardenas kon aan de vergelijking niet ontsnappen. Niet erg, want de gitarist wrong zich in allerlei bochten en beroerde velerlei pedaaltjes om zijn sound in de goede groove te krijgen. En waar Endsely dan een beetje buitenspel mocht worden geplaatst, was er wél sprake van synergie tussen de rest van de groepsleden.

De muziek was zeer aanstekelijk en uptempo. Niet verwonderlijk ook, als Allison jaren '70-rock als één van de grote invloeden op zijn nieuwe album noemt. De muzikanten amuseren zich ook zichtbaar, de bassist niet het minst, met als orgelpunt het wel heel heavy gebrachte 'Platypus', opgedragen aan Charles Darwin. Enorm grappig overigens, de manier waarop Allison zijn contrabas bespeelt (of moet dat zijn: berijdt?). Het is de beste positie om contact te houden met de groepsleden en met het publiek, maar het ziet er bijwijlen een beetje hilarisch Freudiaans uit. Het was een dynamisch concert — zeker als u de trompettist even vergee(f)t.

(Bruno Bollaert, 15.10.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.