Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tineke Postma – 'The Traveller' (EtceteraNOW, 2009)
Opname: 2009

In een relatief korte tijd is het saxofoniste Tineke Postma gelukt, na reeds drie albums te hebben uitgebracht, een cd uit te geven met louter Amerikaanse musici van naam. Afgelopen februari vertrok ze naar New York om met pianiste Geri Allen, drumster Terri Lyne Carrington en bassist Scott Colley opnamen te maken. In Nederland vond de mix plaats, inclusief overdubbing (in onder meer 'Song For F') en toevoeging van vocals door Anne Chris. Het resultaat mag er dan ook zijn.

Met uitzondering van 'Adagio 13' zijn alle nummers door Postma gecomponeerd en gearrangeerd. Vooral op de altsax klinkt Postma helder en prachtig. Haar geluid is warm en diep. Haar solo's in onder andere 'Crazy Stuff' en 'The Line' zijn melodisch en worden met een intens gevoel uitgevoerd. Zij houdt zich verre van technisch stuntwerk. Postma soleert op basis van melodielijnen in plaats van bijvoorbeeld het op één stapelen van arpeggio's. In het snelle 'Cabbonal' laat ze de sopraan juichen en dartelt ze door het schema.

Geri Allen soleert in 'Adagio 13' helaas wat kort doch zeer puntig en smaakvol. In 'Cabbonal' krijgt ze – terecht – meer soloruimte. Ze soleert dan behendig, vingervlug, transparant en met veel elan.

Het lijkt alsof Postma's spel met het naderen van de laatste nummers vrijpostiger en avontuurlijker wordt. In 'Searching And Finding' toont ze zich op de sopraansax zeer behendig in de hedendaagse snelle licks. Dus dat beheerst ze ook volledig. Het 'zoeken en vinden' is bij haar dan al erg ver gevorderd. Met de internationale grootheden waarmee ze zich heeft omringd, heeft Tineke Postma een aangename, muzikale en gedegen cd geproduceerd.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Tineke Postma kun je van dit album 'Song For F' beluisteren. En op haar website kun je daarnaast ook nog luisteren naar uitgebreide fragmenten van 'The Eye Of The Mind' en 'The Line'.

(Jacques Los, 15.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.