Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Piet Noordijk – 'Swinging With Strings' (Jazz 'n Pulz, 2009) CD + DVD
Opname: 2008

Deze uitgave van Jazz 'n Pulz (producer Bob Hagen) geeft een duidelijk beeld van the state of art van Piet Noordijk anno 2009. Net als de barokkunstenaar vindt Noordijk zijn inspiratie hier in de kunst van het verleden (de standards), maar hij actualiseert deze met zijn persoonlijke dynamiek, beweging en emotie en weet daarmee de luisteraar te verrassen en te overweldigen.

Weelderig zijn de omspelingen, versieringen en bewegingen die Noordijk gretig aan zijn instrument ontlokt. Ongelooflijk dat hij op zijn leeftijd nog zo gepassioneerd speelt, alsof hij nog aan een carrière moet beginnen. Op 25 juni 2008 werd in het Bimhuis een concert ter gelegenheid van Noordijks 75e verjaardag opgenomen. Nu is het op cd en dvd uitgebracht. Zij die allergisch zijn voor jazz met strijkers hoeven niet bang te zijn voor de gevolgen, want The String & Rhythm Section of The Metropole Orchestra doen hier uitstekend werk.

Vanaf het begin ('If I Should Loose You') tot het slot ('What Is This Thing Called Love', met daarin een bovenaardse solo van Ruud Breuls) horen we een Piet Noordijk en pleine forme. Met een frisse persoonlijke toon en heerlijke timing speelt hij als ware hij een heldere bergbeek. Hans Vromans (piano), Frans van Geest (bas) en Marcel Serierse (drums) zorgen ervoor dat je lekker 'onrustig' op je stoel zit en houden het geheel swingend.

Je houdt soms je hart vast bij de melodische versieringen, omspelingen en salto-mortale arpeggio's en vraagt je af of deze vóór het volgende akkoord op tijd hun juiste afronding zullen vinden, maar je wordt daarin geen enkele keer teleurgesteld. 'Audiobiografisch' klinkt zijn interpretatie van 'Everything Happened To Me', waarin hij als het ware zijn rijke muzikale geschiedenis vertelt.

Noordijk (1932) is autodidact op altsax, hij studeerde klarinet aan het Rotterdams Conservatorium, speelde in de jaren vijfig in nachtclubs en deed veel studiowerk. In de zestiger jaren speelde hij in het befaamde Mischa Mengelberg/Piet Noordijk Quartet. Van 1978 tot 1992 was hij lead altist van het Metropole Orkest. In 1987 ontving hij de Bird Award en in 2000 was hij gast op het 'Charlie Parker Jazz Festival' in New York (Charlie 'Bird' Parker was altijd van grote betekenis voor Noordijk). Hij speelde met grote namen als Thad Jones, Jonny Griffin, Ben Webster, Phil Woods, Oliver Nelson, Dexter Gordon, Hank Mobley en vele anderen. Geen wonder dat hij in 2008 de
Edison Oeuvre Award in ontvangst mocht nemen.

'Barok' is afkomstig van het Portugese woord 'barocco', wat onregelmatige, grillige parel betekent. Welnu, deze cd bestaat uit een tiental parels van deze soort in positieve zin. Ze zijn stuk voor stuk de moeite waard gehoord en gezien te worden. Noordijk is en blijft immers een prominent Nederlands jazzicoon.

Noot van de redactie: De foto's van deze cd/dvd zijn van Cees van de Ven.

(Cees van de Ven, 28.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.