Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jerry van Rooijen overleden

Op maandag 14 september is trompettist/arrangeur/orkestleider Jerry van Rooijen op 80-jarige leeftijd in Goor overleden. In de jaren vijfig speelde hij met zijn broer Ack in de trompetsectie van de Ramblers. In 1956 maakte hij de plaat 'East Coast Jazz' met de Red and Brown Brothers (de broers Van Rooijen en Bruijn). Ook leidde hij in die tijd een eigen band, het Jerry van Roy Sextet.

Door embouchureproblemen verlegde hij zijn muzikale werkzaamheden. Van Rooijen werd een veelgevraagd arrangeur en componist. Hij vestigde zich in Frankrijk, 's winters in Parijs en 's zomers in het zuiden. Parijs was een bruisende stad waar veel gerenommeerde musici, waaronder diverse Amerikanen, zich hadden gevestigd. Hij werkte en deed projecten met onder anderen Fats Navarro, Stan Getz en Max Roach. Hij schreef ook voor het orkest van Aimé Barelli. Zo ontwikkelde hij zich tot één van de beste arrangeurs van Europa.

In 1965 werd Jerry van Rooijen leider van het orkest van de Sender Freies Berlin. Tot 1977 werkte hij in Berlijn als componist-arrangeur voor radio- en filmproducties. In 1972 schreef hij de muziek voor de Olympische Spelen in München. Hij verkreeg hierdoor internationale roem. In die periode formeerde hij voor het NOS Jazz Festival een internationale bigband, met onder meer Benny Bailey, Ake Persson, Piet Noordijk en Tony Coe. Van dat orkest verschijnt eerdaags de cd 'Festival Big Band: Explosive!' (Sonorama/Painted Dog).

In de tachtiger jaren keerde Van Rooijen terug naar Nederland en werd artistiek directeur van de jazzafdeling van het Hilversums Conservatorium. In 1985 vertrok hij weer naar Duitsland om de WDR Big Band te leiden. Ondertussen had hij met pianist Rob Madna het Dutch Jazz Orchestra opgericht. Daarnaast was hij ook regelmatig gastdocent op een aantal Europese conservatoria.

In het Dutch Jazz Orchestra speelde hij een belangrijke rol, niet alleen als muzikaal leider, maar ook door zijn visionaire interpretaties van de herontdekte muziek van Billy Strayhorn. Zijn indrukwekkende kennis en begrip van orkestrale muziek en eigen wijze van dirigeren zijn kenmerkend voor Van Rooijen.

Toen het slecht ging met zijn gezondheid en hij verbleef in De Stoevelaar in Goor, organiseerden Joop van Zijl en Aad Bos concerten voor hem, waaraan werd meegewerkt door onder anderen Ack van Rooijen, Peter Nieuwerf, Jasper van 't Hof en Humphrey Campbell. Zelf muziek maken kon hij al lang niet meer. Tot het laatst toe genieten wel.

(Jacques Los, 18.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.