Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert / Jazz op verzoek #9
Flamboyante avonden
ICP Orchestra, woensdag 2 t/m zaterdag 5 september 2009, Bimhuis, Amsterdam

Vier avonden het Instant Composers Pool Orchestra, het lijkt overkill, maar een avond per tien jaar is eigenlijk nog te weinig om recht te doen aan het rijke repertoire dat het orkest in al die jaren heeft opgebouwd. Misha Mengelberg en Han Bennink zijn de enige overgeblevenen van het eerste uur, maar de andere leden hebben inmiddels in het orkest een respectabele staat van dienst opgebouwd. Het kortste verblijf is negen jaar.

Van nostalgisch terugblikken was geen sprake, ook al passeerden er stukken uit het grijze verleden als 'Tetterettet' uit 1977. Het pesterige doordrammende themaatje is uiteraard gebleven, maar dat doordrammen is nu slechts een van de middelen waarvan het orkest gebruik maakt. Het orkest schakelde binnen een stuk moeiteloos over van chaos naar swing, van uitbundigheid naar ingetogenheid. Stukken van Herbie Nichols, Thelonious Monk en Duke Ellington passeerden de revue, niet toevallig alle drie pianist, bandleider en componist. Aan het slot van een van de avonden deed Misha Mengelberg nog eens uit de doeken hoe hij een stuk van Elington had aangepakt. Hij zong het in zijn ogen banale melodietje uit het stuk voor, om vervolgens mee te delen dat hij dat eruit gehaald had. Ellington had deze bewerking weliswaar niet gehoord, maar Mengelberg was ervan overtuigd dat hij het ermee eens geweest zou zijn.

Het is niet aan te geven wie het orkest aanstuurt. In het verleden hield Mengelberg zich daar al verre van. Hij gaf zijn musici mogelijkheden waarmee ze aan de slag konden. Ook nu weten zij de mogelijkheden volop uit te buiten. Het blijft wonderbaarlijk hoe al die eigenzinnige improvisatoren steeds weer tot een sluitende oplossing met elkaar komen. De schoonheid van de muziek zit niet alleen in de details, maar ook in het grote gebaar. Binnen deze context blijft de kwaliteit van de solo's groeien. Een orkest om te blijven koesteren.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Het radioprogramma VPROJazzLive zond het concert van zaterdag 5 september in zijn geheel uit. Het is via de Radio 6-site online terug te luisteren (in twee sets). Op diezelfde pagina kun je daarnaast ook een aantal video's bekijken van die avond: een interview van presentatrice Vera Vingerhoeds met Mary Oliver, Misha Mengelberg, Ernst Glerum en Han Bennink, en drie stukken uit de setlist: 'Change Of Season' (Herbie Nichols), 'Criss Cross' (Thelonious Monk) en 'Brozziman' (Misha Mengelberg). Klik hier en luister en kijk naar het ICP Orchestra!

(Kees Stevens, 14.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.