Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jan Menu – 'Mulligan Moods' (Dig Diz Music, 2009)
Opname: 2007

De baritonsaxofoon behoort binnen de saxfamilie (sopraan, alt en tenor) niet tot het meest geliefde instrument. Slechts enkelen in de jazz hebben de bariton tot hoofdinstrument gekozen en daarmee bekendheid verworven. Degene die het meest bekend is geworden en het instrument relatief prominent heeft gemaakt, is natuurlijk Gerry Mulligan.

In Nederland heeft inmiddels saxofonist Jan Menu de baritonsax tot zijn belangrijkste instrument gemaakt. Al enkele jaren toert hij door het land met zijn trio Dig d'Diz, waarin hij uitsluitend bariton speelt. Recentelijk heeft hij de cd 'Mulligan Moods' uitgebracht. Hierop is hij te beluisteren met gitarist Jesse van Ruller, bassist Clemens van der Feen en drummer Joost van Schaik.

'Mulligan Moods' is een zeer waardig eerbetoon aan de grondlegger van de emancipatie van de baritonsax. Menu weet op het enigszins weerbarstige instrument een licht, maar ook warm geluid te produceren. Tel daarbij op zijn zeer soepele fraseringen plus zijn niet geringe vingervlugheid, en je hebt de ingrediënten voor de meesterbaritonist die hier aan de gang is. Behalve enkele Mulligan-klassiekers bestaat de cd grotendeels uit wat minder bekende composities van Mulligan, zoals 'Flash', 'Ontet' en 'Motel'.

De alerte en ook lichtvoetige begeleiding van de ritmesectie matcht erg goed met de sound van de bariton. In dit kwartet en dit Mulligan-concept stellen Van der Feen en Van Schaik zich dienstbaar op, waardoor het geheel alleen maar transparanter en krachtiger wordt. Gitarist Van Ruller begeleidt ruimtelijk en subliem; zijn solo's zijn van eenzelfde kaliber. Zijn uit het verleden nog al eens snelle, drukke solo's heeft hij achter zich gelaten, hetgeen de intensiteit van zijn spel zeer ten goede komt.

Mulligan in goeden doen zou de voortreffelijk spelende Jan Menu niet hebben kunnen evenaren - al is muziekmaken geen wedstrijd natuurlijk.

Labels:

(Jacques Los, 23.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.