Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Follow The Sound 2009

Follow The Sound is de voortzetting van Free Music, het legendarische festival dat in 1973 in Antwerpen werd gelanceerd door pianist Fred Van Hove en zijn vrienden. Dat gebeurde uit onvrede met de evolutie van Jazz Middelheim, in een klimaat dat werd getekend door mei '68, de happenings, kunstenaars die de productie in eigen handen namen.

Dankzij de strijdlust van de Antwerpse scene verwierf het festival snel een grote internationale reputatie en in eigen stad grote faam/beruchtheid als een icoon van de alternatieve cultuur. Tot in 2004 werd het festival georganiseerd door het muzikantencollectief W.I.M. (Werkgroep Improviserende Musici), vanaf 2005 door de nieuwe organisatie Free Music vzw met Rob Leurentop als artistiek directeur. In 2008 werd het omgedoopt tot Follow The Sound, naar de gevleugelde woorden van saxofonist Ornette Coleman op Jazz Middelheim: "Follow the sound and we'll all be in the same room."

De 36ste editie van Follow The Sound loopt van woensdag 30 september tot en met zondag 4 oktober in Antwerpen. Het internationale muziekfestival vindt plaats in deSingel en in de grote loods van Scheld'apen aan de Scheldekade. Zoals steeds gaat de aandacht vooral naar improvisatiemuziek met vrije jazzvormen, experimentele rock en elektronica. Dit jaar staan de fenomenen Han Bennink en Cecil Taylor centraal, elk met een eigen concertavond. Er worden op 4 oktober in deSingel ook twee films over Taylor vertoond, waarvoor de toegang gratis is. Voorts geeft 'Follow The Sound' een carte blanche aan drummer Eric Thielemans en presenteert het ensemble Champ d'Action een creatie van Serge Verstockt.

Voor uitgebreide informatie klik hier.

(Jacques Los, 15.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.