Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Eddie Higgins overleden

Op 31 augustus is jazzpianist Eddie Higgins aan longkanker overleden. Hij is 77 jaar oud geworden.

Hij kreeg zijn opleiding op de Northwestern University Music School in Chicago en was van 1957 tot 1969 huispianist in het London House. In 1958 nam hij voor Replica Records zijn debuutalbum 'Prelude To A Kiss' op. In 1960 maakte hij voor het label Vee-Jay een aantal platen onder eigen naam en als sideman, met onder anderen Frank Foster, Lee Morgan en Wayne Shorter.

In de jaren zeventig begeleidde hij zijn echtgenote – de jazzzangeres Meredith D'Ambrosio - veelvuldig en speelde hij op jazzparty's en festivals. In de tachtiger jaren was hij te horen op albums als 'Sonny, Sweets & Jaws' (Sonny Stitt, Harry 'Sweets' Edison en Eddie 'Lockjaw' Davis) en 'Taking Sides', met de tenorsaxofonisten Phil Urso en Allen Eager.

Met zijn echtgenote maakte hij, vooral op het Sunny Side-label, een niet gering aantal goed besproken platensessies, waaronder 'South To A Warmer Place', 'Love Is Not A Game', 'Shadow Land' en 'Beware Of Spring'. Eveneens op Sunny Side en ook op het Venus-label verschenen van Higgins onder eigen naam talrijke trio-, kwartet- en soloplaten, zoals 'Zoot’s Hymns', 'Portrait In Black And White', 'Speaking Of Jobim', 'Smoke Gets In Your Eyes' (met saxofonist Scott Hamilton) en 'It’s Magic'.

Higgins was een nogal onderschatte bebop-pianist. Hij had een zachte aanslag en een rustige manier van spelen, en werd door vele collega-muzikanten zeer gewaardeerd.

(Jacques Los, 9.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.