Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Charles Mingus – 'Trios' (Jazz Door, 2002)
Opname: 1953/1957

Bassist en componist Charles Mingus heeft altijd een orkestrale aanpak gehanteerd, maar hij heeft ook een aantal belangwekkende trio-opnamen nagelaten. Drie van die sessies, uit 1953 en 1957, zijn nu heruitgebracht.

In de opnamen uit '57, waarbij Mingus als leider fungeerde, hoor je die orkestrale denkwijze terug in de manier waarop hij de thema's samen met pianist Hampton Hawes aanpakt. In 'Laura' bijvoorbeeld speelt hij een contramelodietje waarmee hij de pianist voorbeeldig aanvult. Ook de vormgeving van 'Summertime', dat destijds nog niet tot op het merg afgekloven was, is exemplarisch. Het begint met een bescheiden belsignaal van drummer Danny Richmond. Mingus zet een loopje in dat stijgt en daalt, het thema neemt Hawes voor zijn rekening en de drumsolo van Richmond is uitgesproken melodisch. Je hoort (bij wijze van spreken) dat hij een half jaar eerder nog saxofonist was en als een blazer dacht.

De tweede helft van de cd wordt volgespeeld door het Bud Powell Trio. Aardig is, dat zowel Hampton Hawes als Powell Art Tatum-mannen waren. Hawes' harmonische vaardigheden mogen als een erfenis van Tatum beschouwd worden, terwijl Powell zoals bekend net als Tatum een speedduivel was. Overigens houdt Bud Powell zich op deze concertregistraties in. De verwantschap met de meester uit Toledo is het duidelijkst in 'Hallelujah' en 'I’ve Got You Under My Skin', die ook op het repertoire van Art Tatum stonden. Twee nummers, 'How High The Moon' en het reeds genoemde 'Hallelujah', zijn van een eerdere datum, zonder Mingus.

Overigens is de geluidskwaliteit van de Powell-opnamen matig, in vergelijking met de lp-uitgave: voor het gemak zijn zowel het hoog als het laag weggelaten.

Deze recensie was eerder te lezen in Jazz.

(Eddy Determeyer, 4.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.