Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Ben Allison: nieuw album en minitour door België

Morgen, dinsdag 29 september, treedt Ben Allison met Man Size Safe op in de Domzaal van Vooruit (Gent), met in het voorprogramma het Michel Bisceglia Trio. Beide groepen brengen een nieuwe cd uit, en het is dan ook geen toeval dat ze rond deze tijd op tournee zijn. Op donderdag 1 oktober speelt de groep van Ben Allison in de Warande te Turnhout, een dag later staan ze in Cultuurcentrum Hasselt.

Ben Allison is (nog steeds) een up-and-coming man in de jazz (hoewel hij ondertussen net de veertig voorbij is en al een roedel cd's op zijn naam heeft staan). Geliefd door critici en liefhebbers, soms om heel verschillende reden, brengt de bassist ogenschijnlijk vooral toegankelijk jazz. Soms wordt hij als mainstream omschreven – al is dat behoorlijk ten onrechte, zo wordt mij op hart gedrukt – en met zijn begeleidingsgroep Man Size Safe heeft hij een vaak wat afgelikte New Yorkse sound ontwikkeld. In elk geval laat zijn muziek zich probleemloos meermaals beluisteren, en bij zo'n herbeluistering komen er dan vaak nieuwe elementen aan het licht waar men de eerste keer gewoon overheen stapte.

De muziek van Allison is heel melodisch, maar zit barstensvol plotwendingen in de vorm van grooves en ritmische veranderingen. Voer voor zowel de occasionale luisteraar als voor de doorgewinterde liefhebber. 'Little Things Run The World', het album dat hij vorig jaar uitbracht, en waarmee hij toen ook tijdens Parkjazz (Kortrijk) op de planken stond, was een schot in de roos. De superlatieven vlogen door de lucht en het album bleef in de Verenigde Staten meer dan vier maanden in de (Jazz) Top 20 hangen.

'Think Free', het nieuwe album dat op 13 oktober gereleased wordt, opent alvast met een gelijkaardig elan. Het nummer 'Kramer vs. Kramer vs. Godzilla' is heel typerend. Al zijn we ook zeer te spreken over 'Green Al', een heel grappig en aanstekelijk nummer. Gezien de nabije cd-release lijkt het dan ook zeer waarschijnlijk dat we dinsdag flink wat werk uit dat nieuwe album mogen verwachten.

Meer horen?
Klik op de website van Ben Allison in de menubalk op 'recordings'. Hier kun je luisteren naar een drietal tracks van 'Think Free': 'Fred', 'Platypus' en 'Kramer vs. Kramer vs. Godzilla'.

(Bruno Bollaert, 28.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.