Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Acoustic Ladyland – 'Living With A Tiger' (Strong & Wrong, 2009)

In Nederland grotendeels onder de radar gebleven, maar in Groot-Brittanië weer met gejuich binnengehaald: het nieuwe album van het Britse jazzpunkkwartet Acoustic Ladyland. Deze band, ontstaan uit de drang van saxophonist Pete Wareham om eens iets anders te doen dan gelikte akkoordprogressies te spelen zonder in de free jazz terecht te komen, laat zich het beste omschrijven als nihilistische grunge of no-wave met een tenorsax.

Dit leidt tot het beste van beiden: compacte nummers van vier minuten die je door de kamer doen stuiteren van de energie én scheurpartijen waar de meest stugge new-thing fan nog van zou klappertanden. Dit is erg verleidelijke muziek voor wie over de wandjes tussen de gevestigde genres heen kan kijken. Goddank is de huidige generatie muziekliefhebbers zo flexibel, zodat Ladyland samen met het Britse Curious en Polar Bear of de onvermijdelijke Japanse Soil & "Pimp" Sessions nieuwe generaties naar de jazz trekt.

Laat dit laatste dan ook een troost zijn voor snobs die vinden dat de jazz al jaren dood en begraven is en die van elke vorm van kruisbestuiving huiveren, terwijl ze de mond vol hebben over de vroeger, toen de wielen nog vierkant waren en Charlie Parker nog in leven. Immers; Parker zou nooit of te nimmer iets van iemand lenen. Toch?

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Acoustic Ladyland kun je van dit album 'Have Another Go' en 'Sport Mode' beluisteren.

(Sybren Renema, 12.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.