Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Abbey Lincoln – 'Painted Lady' (ITM, 2001)
Opname: 1987

Het is goed te horen op deze cd dat Billie Holiday's invloed op Abbey Lincoln enorm groot is. Natuurlijk klinkt Lincoln anders, voller en warmer, maar de intensiteit en interpretaties van de songs doet zeer sterk denken aan die van Holiday.

Lincolns samenwerking met drummer Max Roach, met wie ze van 1962 tot 1970 getrouwd was, heeft haar gevormd tot de geëmotioneerde en geëngageerde zangeres die ze nu is. Na een relatief inactieve periode in de jaren zestig en zeventig begon ze in de tachtiger jaren weer actief platen op te nemen. Vanaf die periode tot heden heeft ze onder meer op het Verve-label enkele zeer bijzondere cd's opgenomen, zoals 'When There's Love', 'Over The Years' en 'Abbey Sings Abbey'.

Op 30 mei 1987 was Lincoln in Parijs, waar ze met saxofonist Archie Shepp 'Painted Lady' heeft opgenomen. Het is een moody en soulful album met sublieme interpretaties van haar eigen songs, 'Painted Lady' en 'Throw It Away' en Stevie Wonders 'Golden Lady', Ellingtons 'Sophisticated Lady' en Legrands 'What Are You Doing The Rest Of Your Life'. Haar volle en warme stemgeluid en melancholische tekstbenadering matcht erg goed met Shepps adequate aanvullingen op de zang en solo's. Vooral op de tenorsax, waarop hij een zangerige sonore sound combineert met een ingetogen speelwijze.

De ritmesectie – pianist Hilton Ruiz, bassist Jack Gregg en drummer Freddie Waits – musiceert (terecht) bescheiden. De enige minpuntjes: trompettist Roy Burrowes had van mij thuis kunnen blijven en 'Cage Bird' - eveneens een compositie van Lincoln - detoneert in het smaakvolle, melodische balladrepertoire.

(Jacques Los, 29.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.