Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Rörby stuwt kwartet naar grote hoogte
Michael Rörby & Thijs Cuppen Trio, maandag 17 augustus 2009, Old Quarter, Amsterdam

Het Thijs Cuppen Trio, aangevuld met gastsolist Michael Rörby, communiceerde deze maandagavond niet alleen boeiend en wervelend, maar bleek ook over een onverklaarbare stimulerende eigenschap te beschikken, die elke speler schijnbaar boven zijn eigen potenties deed uitstijgen. Zelfs zodanig, dat deze spelversterking door geen macht ter wereld meer te stuiten leek. Eigenlijk begrijp je dit als geboeide toeschouwer niet; je zit of staat daar naar te kijken en denkt: 'Wat hééft die musicus?!'. Nou gewoon, die musicus heeft hét op dat moment, en dan weet je al dat de avond beslist niet meer stuk kan.

Deze avond was een belangrijke rol weggelegd voor de in 2001 uit Stockholm naar Amsterdam verhuisde Zweedse trombonist Michael Rörby. Deze wervelend spelende blazer schijnt zijn beschikbare tijd te verdelen tussen Amsterdam, New York en Parijs. Dus nu was Amsterdam aan de beurt en Rörby zorgde er voor dat The Old Quarter al snel gevuld werd met jazzmuziek vol vuur en avontuur. Met zijn wendbare trombonespel toverde Rörby creatieve akkoordenescapades van laag tot hoog, daarbij zijn aandachtig luisterende publiek goed aankijkend.

Geopend werd met een Hank Mobley-stuk, dat na een aftastend begin al snel de juiste groove kreeg. Opvallend in het spel van Rörby is zijn duidelijke en vloeiende stijl van excelleren, waarin een directe associatie met Curtis Fullers spel merkbaar is. Rörby bezit de gave om vlot te soleren, zonder daarbij zelfs maar een moment de verrichtingen van zijn medemusici uit het oog te verliezen.

Het gekozen repertoire, met een enorme drive gespeeld en vol onverwachte tempowisselingen, omvatte niet alleen de bekende composities, maar ook een aantal zelfgeschreven stukken. Vooral in deze laatstgenoemde categorie probeerde Rörby een sfeerbepalende uiting te creëren die terug te voeren was naar zijn geboorteland Zweden. Niet verwonderlijk dat hier een aantal in mineur gespeelde nummers bij zaten, met titels als 'Manskimmer'.

De eerste set werd in hoog tempo gespeeld, waarbij het plezier van musiceren van het kwartet afspatte. Thijs Cuppen klaterde als nooit tevoren op zijn piano en contrabassist Jacko Schoonderwoerd stond werkelijk als een rots in de woelige branding te spelen. Hij is dan ook een virtuoze speler die alles om zich heen feilloos aanvoelt. Ook de jeugdige drummer Klaas van Donkersgoed wist deze avond een wervelende show te presenteren.

De tweede set ging na de pauze direct over in de gebruikelijke jamsessie, die normaal gesproken pas om elf uur losbarst. Stukken als 'Spark Plug' (van Melvin Sparks), 'Waiting', een eigen stuk van Rörby, 'Oleo' (Sonny Rollins) en 'Caravan' (Tizol, Ellington en Mills), werden met diverse aanschuivende musici bruisend gespeeld.

Een bijzonder geslaagd concert, dat je doet verlangen naar de volgende keer dat deze rastrombonist Amsterdam weer aandoet.

Meer weten?
De website van Michael Rörby.

(Rolf Polak, 27.8.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.